Home Любопитно Писателите и предизвестеното бъдеще: литературни фантазии, които днес вече са факт

Писателите и предизвестеното бъдеще: литературни фантазии, които днес вече са факт

от izumitelno
0 коментар 1,5K преглеждания

При това става дума за такива известни художествени произведения като „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт, „От Земята до Луната за… 97 часа и 20 минути“ на Жул Верн и т.н.

ДВАТА СПЪТНИКА НА МАРС

150 години преди официалното им откриване наличието на два спътника на Червената планета „случайно“ е предсказано от Джонатан Суифт в третата част на глава 3 от „Пътешествията на Гъливер“ (1726 г.). Там се описва летящият остров Лапута и се казва, че астрономите на Лапута са открили два спътника на Марс. През 1872 г. е установено, че планетата наистина има два спътника – Фобос и Деймос, които се намират на разстояние съответно 1,4 и 3,5 марсиански диаметъра от центъра на Червената планета.

СЛЪНЧЕВОТО ПЛАТНО

През 1865 г. Жул Верн в „От Земята до Луната за…97 часа и 20 минути“ представя идеята за слънчевото платно. 145 години по-късно, през 2010 г. първото слънчево платно – IKAROS, е използвано успешно.

ЕВРОСЪЮЗЪТ

Английският писател фантаст Джон Бранър в книгата си Stand on Zanzibar (1968 г.) предсказва създаването на Европейския съюз, който е основан на 1 ноември 1993 г. (Маастрихт, Холандия).

ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПОДВОДНИЦА

Писателите и предизвестеното бъдеще: литературни фантазии, които днес вече са факт

Пет години след книгата си „От Земята до Луната…“ Жул Верн пише „20 000 левги под водата“ (1870 г.), в която разказва за подвизите на електрическа подводница.90 години по-късно, през 60-те на XX в., електрическите подводници са въведени в експлоатация.

КРЕДИТНАТА КАРТА

 

В знаменитата си социалистическа утопия „Поглед назад“ (1888 г.) Едуард Белами предсказва използването на кредитни карти, които са изобретени 62 години по-късно.

ВЪЗДУШНАТА РЕКЛАМА

В книгата на Жул Верн „През 2889 година“ (1889 г.) се споменават самолети, изписващи съобщения в небето (въздушна реклама). 26 години по-късно, през 1915 г., това е направено за първи път на авиационно шоу в Сан Франциско.

 

АВТОМАТИЧНАТА ВРАТА

През 1899 г. Хърбърт Джордж Уелс разказва за автоматично отварящи се врати в романа си „Когато спящият се събуди“. Те са изобретени през 1960 г., т.е. 60 години по-късно, и са въведени за експлоатация в магазини, аптеки и други учреждения.

БИОНИЧЕСКИ КРАЙНИЦИ

Фантастичният роман на Мартин Кайдин „Киборг“ (1972 г.) описва историята на човек, чиито повредени органи се заменят с механични прибори. А през 2013 г. е направена първата бионическа протеза на крак. ТАНКОВЕТЕ През 1903 г. Хърбърт Уелс пише книгата „Сухопътните броне-носци“, в която разказва главно за танкове. 13 години по-късно, по време на Първата световна война, са използвани първите танкове.

ИНТЕРНЕТ

Във футуристичния криминален роман от 1984 г. „Невромантик“ Уилям Гибсън разказва историята на пропаднал хакер и кибер-престъпник, който се лекува и възстановява способността си да излиза в киберпространството.„Невромантик“ е не само първият роман, спечелил и трите научнофантастични награди -„Хюго“, „Небюла” и наградата на Филип К. Дик, и вдъхновява братя Вачовски за създаването на филма „Матрицата”, но и предсказва появата на киберпространството и компютърните хакери.

ДЕКЕКТОР НА ЛЪЖАТА През 1910 г. Едуин Балмър и Уилям Бригс Макхарт в книгата си „Постиженията на Лутър Трент“ споменават за тест на детектора на лъжата. .14 години по-късно, през 1924 г., е използван първият тест на детектор на лъжата.

 

инфо: popantofi.com

Може да харесате още

Оставете коментар