Home История Тангра – върховният бог на древните българи

Тангра – върховният бог на древните българи

от izumitelno
0 коментар 21,6K преглеждания

Както всички нормални народи по света, българите са почитали своите богове, вдъхновявали са се от техните митове, и са изпълнявали посветените на тях обреди. Години наред платените “историци” се мъчеха да ни втълпят, че нашите прадеди – т.нар. “прабългари”, уж са се претопили в някакво “славянско море” и така са изчезнали като народ, а от “прабългарските” вярвания и митове уж нищо не е останало. Наистина войнствуващите християнство и ислям са унищожили много от езическото наследство на народите. Но както преданията на келтската и германската митология са съхранени на отдалечените европейски острови Ирландия и Исландия, така и българската митология е съхранена в земите на Волжка България, Кавказка България(Балкария), и дори в собствените ни народни песни.

 

Има много теории за религията на древните българи. Повечето експерти са убедени, че предците ни са изповядвали старата религия на обширните евразийски степи – тангризма. Централно място в пантеона на тази религия заемал бог Тангра. Освен от българите той е бил почитан от хуни, авари, маджари, монголци, турци и много други народи в Европа и Азия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Прабългарите в Дунавска България от времето на рода Дуло

Какво не знаем за произхода на българите? Заселили са се на Балканите векове преди Аспарух

Най-ранното писмено свидетелство за върховния бог на конните народи са китайски летописи от 4 век пр.н.е., описващи вярванията на народа хунну (хуните). Прието е, че Тангра означава небе и той олицетворявал мощта на небесата. Наименованието му обаче се тълкува по повече от един начин. Тангра можело да се преведе и като бог, клетва, отдаденост и дори като море (при унгарците).

 

Религията проповядвала, че изначало съществувал само върховният бог. След това той създал земята, после зверовете и накрая хората. Човеците били създадени да умрат, но и по волята на Тангра да се родят отново. Свещени места за тенгрианството са връх Хан Тенгри в планината Тяншан (Киргистан), пустинята Тенгри във Вътрешна Монголия и връх Мусала, който до 15 век се казвал Тангра.

 

 

Върховен жрец на Тангра при българите бил ханът. Той осъществял връзката между небето и своите поданици. Помагали му колобрите – свещениците в тенгрианството. Владетелят правил главните обреди и жертвоприношения преди и след важни събития, засягащи хората. Свидетелство за това са гръцките летописи за обсадата на Константинопол от хан Крум, където той провел свят обред и благословил войската.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Тангра - върховният бог на древните българи
Тангра, худ. Александър Алексиев – Хофарт / AnnoBG – wikipedia.org

Редица експерти смятат, че тенгрианството е една от най-старите, ако не и най-старата религия в света. Много са допирните точки между нея и зороастризма на иранците от миналото, както и религията на древните шумери.

 

В последните години една теория набира сила. Според нея Богът на прабългарите Тангра се различава от този на тюрките от степите – Тенгри. Тя е подкрепяна от привържениците на иранския произход на българите, поради многото сходства на прабългарските артефакти, сгради и оцелели вярвания с тези на древна Персия. За разлика от религията на тюрките вярата в Тангра е монотеизъм, в нея няма следи от шаманизъм.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

 

Загадъчната смърт на българските владетели

 

Свързаните с нея обреди се практикуват и до днес. Такива са сурвакането, кукерството, ладуването, нестинарството, кушиите, оратниците, мартениците, хорото в ледените води на реките ни през зимата. Смята се, че тюрките (турците) са заимствали тази религия от българите, когато те са потеглили от древната си родина.

 По данни от преброяването на българското население от 2011 година близо 10 хиляди човека в страната все още пазят оригиналната си вяра.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Волжка България или Страната на градовете

Синовете на Кубрат

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Образът на Аспарух – между митовете и историческите факти

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Първото българско царство – история, възход и падение

Второто българско царство – история, възход и падение

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Иван Асен І – основоположник на Второто Българско Царство

Кратка история на българските владетели и царе

Омуртаг и възходът на България – кратка история

Волжка България – възход и падение

Произход на българите – теории и хипотези

Кара Булгар – забравената империя на черните българи  

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези 

Аварски хаганат – възход и падение 

Произходът на името „България“

 

източник:sanovnik.bg

Може да харесате още