Home Любопитно Синеоките хора са братовчеди

Синеоките хора са братовчеди

от izumitelno
0 коментар 7,9K преглеждания

Наскоро проведено проучване, проведено от екип от университета в Копенхаген, достигна до доста интересно и нетрадиционно обяснение за произхода на хората със сини очи.

 

Всички синеоки хора по целия свят имат идентичен произход. Те са с един-единствен, общ прародител. Това твърди говорителят на екипа от Университета в Копенхаген, който е установил, че синият цвят на очите се дължи на генна мутация, възникнала преди 6-10 хиляди години.

 

Когато се е зараждало човечеството, разликите между хората, като днешните, не е имало. Всички хора са имали еднакъв, кафяв цвят на очите. През годините обаче, генна мутация в гена OCA2 в нашите хромозоми, довела до промяна и възможността за син цвят на очите.

 

Генът OCA2 кодира т.нар. Р-протеин. Той е пряко свързан с производството на меланин – пигмента, който придава цвят на очите, кожата и косата. Трябва да се спомене обаче, че тази мутация не „изключва“ напълно гена.

 

Ако го беше изключил, човешките същества нямаше да имат меланин в кожата, косата или очите си. Това щеше да означава, че всички щяхме да сме албиноси.

Синеоките хора са братовчеди
Снимка на Petra от Pixabay 

Различните вариации на цвета на очите, от зелено до кафяво, е обясняван от количеството на меланин в ириса. Разликата между тях и синеоките обаче идва от факта, че при тях липсват каквито и да било вариации в меланина.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цветовете на очите: Синеоките хипнотизират, кафявите носят в себе си специална енергия

Мистерията – Децата с черните очи

 

Изследователите заключват, че подобна странност се предава генно, т.е. всички синеоки имат един и същи прародител, като са наследили от него мутиралия ген.

 

Индивидуалните вариации при кафявооките позволяват на ДНК-то, което контролира производството на меланин, да произвежда изключително много цветови разновидности – от зеленикаво, през лешниково до толкова тъмно кафяво, че изглежда черно.

 

Мутацията, която представляват сините очи, е една от многото от този тип. Такива се наблюдават и при цвета на косата, плешивостта, бенките и луничките.

 Тези мутации не са опасни и нямат отношение към начина и продължителността на живота. И даже напротив – придават индивидуалност и характер, като ни правят по-лесно различими и уникални.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Хората с пъстри очи са уникални и неповторими

Какви са тези странни неща, които виждате да плуват в очите ви?

Тези 5 неща могат да променят цвета на очите ви

Съществуват ли феномени като лоши очи, уроки, магии: Български физик с научно обяснение за всички скептици

12 любопитни факта за очите, които може би не знаете

Какъв тип човек сте според цвета на вашите очи?

Българинът, който даде „очи“ на света в небето и морето

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още