Home Любопитно Синеоките хора са братовчеди

Синеоките хора са братовчеди

от izumitelno
0 коментар 1,1K преглеждания

Наскоро проведено проучване, проведено от екип от университета в Копенхаген, достигна до доста интересно и нетрадиционно обяснение за произхода на хората със сини очи.

 

Всички синеоки хора по целия свят имат идентичен произход. Те са с един-единствен, общ прародител. Това твърди говорителят на екипа от Университета в Копенхаген, който е установил, че синият цвят на очите се дължи на генна мутация, възникнала преди 6-10 хиляди години.

 

Когато се е зараждало човечеството, разликите между хората, като днешните, не е имало. Всички хора са имали еднакъв, кафяв цвят на очите. През годините обаче, генна мутация в гена OCA2 в нашите хромозоми, довела до промяна и възможността за син цвят на очите.

 

Генът OCA2 кодира т.нар. Р-протеин. Той е пряко свързан с производството на меланин – пигмента, който придава цвят на очите, кожата и косата. Трябва да се спомене обаче, че тази мутация не „изключва“ напълно гена.

 

Ако го беше изключил, човешките същества нямаше да имат меланин в кожата, косата или очите си. Това щеше да означава, че всички щяхме да сме албиноси.

Търговски обучения - myjobistosell.com
Снимка на Petra от Pixabay 

Различните вариации на цвета на очите, от зелено до кафяво, е обясняван от количеството на меланин в ириса. Разликата между тях и синеоките обаче идва от факта, че при тях липсват каквито и да било вариации в меланина.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цветовете на очите: Синеоките хипнотизират, кафявите носят в себе си специална енергия

Мистерията – Децата с черните очи

 

Изследователите заключват, че подобна странност се предава генно, т.е. всички синеоки имат един и същи прародител, като са наследили от него мутиралия ген.

 

Индивидуалните вариации при кафявооките позволяват на ДНК-то, което контролира производството на меланин, да произвежда изключително много цветови разновидности – от зеленикаво, през лешниково до толкова тъмно кафяво, че изглежда черно.

 

Мутацията, която представляват сините очи, е една от многото от този тип. Такива се наблюдават и при цвета на косата, плешивостта, бенките и луничките.

 Тези мутации не са опасни и нямат отношение към начина и продължителността на живота. И даже напротив – придават индивидуалност и характер, като ни правят по-лесно различими и уникални.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Хората с пъстри очи са уникални и неповторими

Какви са тези странни неща, които виждате да плуват в очите ви?

Тези 5 неща могат да променят цвета на очите ви

Съществуват ли феномени като лоши очи, уроки, магии: Български физик с научно обяснение за всички скептици

12 любопитни факта за очите, които може би не знаете

Какъв тип човек сте според цвета на вашите очи?

Българинът, който даде „очи“ на света в небето и морето

 

източник: sanovnik.bg

loading...

Може да харесате още