Home История Едни от най-големите лъжи в историята

Едни от най-големите лъжи в историята

от izumitelno
0 коментар 24,3K преглеждания

Ще разгледаме някои от най-големите и значими лъжи в историята. Един такъв списък разбира се би бил доста по-дълъг, но сме се постарали да обхванем различни области – политика, наука и дори изкуство. В резултат на тези лъжи много хора са изгубили живота си, други са били ограбени, но най-вече е разклатена вярата ни.

 

Троянският кон

 

Ако се приеме, че в любовта и на война, всичко е позволено, тогава тази лъжа може да бъде простена. Когато троянецът Парис избягал с Елена – жената на царя на Спарта, започнала война. Тя бушувала цели 10 години, докато троянците повярвали, че са победили гърците.

 

Едни от най-големите лъжи в историята

Но гърците им подготвили една хитрина. Направили огромен дървен кон, в който се скрили гръцки войници. След като убедили троянците, че това е дар на помирение, те вкарали статуята в укрепения град. През нощта гръцките войници излезли от статуята, атакували и победили врага си.

 

Фалшификатите на Ван Меегерен

 

Тази лъжа е класически сценарий, за това, как да се угоди на критиците. Този човек бил художник, но се чувствал недооценен. Решил, че може да направи номер, за да го признаят експертите за гений.

 

В началото на двадесети век учените спорили за това, действително ли серията работи с изображения на библейски сцени, е била нарисувана от великия художник Ян Вермеер.

 

Ван Меегерен веднага исползвал тази възможност и се заел за работа, фалшифицирайки една от спорните картини с името „Ученици в Емаус“.

 

С изключително внимание към детайлите, той фалшифицирал пукнатини и искусно състарил творбата си. Преднамерено търсил потвърждение от предубедените критици, на които им се искало да вярват, че картините са нарисувани от Вермеер.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

 

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“

Това сработило и експертите високо оценили картинате, признавайки ги за оригинали, а ван Меегерен, междувременно започнал да продава все повече фалшификати. Алчността взела връх над желанието му за признание и той не се разкривал.

 

Но допуснал сериозна грешка – продал една от картините си на виден член на нацистката партия в Германия. След войната съюзниците го обявили за заговорник, който продава националното богатство на врага. За да избегне затвора, решил да признае, че картината е фалшива. За да докаже на властите, че не е продал национално богатство, а прост фалшификат, художникът направил още едно копие в тяхно присъствие. Така намалил присъдата си на една година, но няколко месеца по-късно починал от сърдечен пристъп.

 

Лъже-Анастасия

 

С натиска на революцията болшевиките слагат край на руското царско семейство Романови – царя Николай, съпругата му, сина и четирите дъщери. Децата са погубени, за да не може в бъдеще, никой от наследниците да не възроди обществена подкрепа и да претендира за властта.

Скоро се разпространили слухове, че някои от семейството са се спасили и са избягали. Както се и очаквало, не закъсняла и появата на един от членовете на царското семейство. Анна Андерсон била най-известна от всички лъже-Анастасии.

 

През 1920 г., след като била хоспитализирана след опит за самоубийство, когато се събудила, тя обявила, че е най-малката княгиня на царското семейство – Анастасия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

 

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Тя изпъквала сред останалите самозванки с това, че действително много приличала на Анастасия и знаела много подробности за семейството и придворния живот.

 Много малко от близките и познатите на истинската Анастасия й повярвали и за повечето си останала още една самозванка. Но това не спряло Андерсон да продължава да се представя като княгинята. В крайна сметка се оплела по време на съдебните процеси, продължили десетилетия, но до смъртта си твърдяла, че тя е Анастасия.

 

През 2009 година специалисти при откриването на гроба на царското семейство са направили ДНК тест, който е доказал, че през цялото време Андерсон е лъгала. Било потвърдено и че останките на всички членове на семейството са в гроба и никой не е успял да се спаси.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Най-големите лъжи в историята 2

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Откриха „нецензурираната“ Библия, разкриваща неудобни истини

Ето как е изглеждал в действителност Исус

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 Древната тракийска Библия Бесика 

Доказано! Траките са с най-древната писменост

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Откриха „таен код“ в Библията. Старият и Новият завет са криптирали множество събития в бъдещето

Предсказания за бъдещето на България

Търсят произхода на човечеството в България

Тайните за България, които Кумранските ръкописи крият

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

 

Може да харесате още