Home Любопитно Най-откачените къщи по света

Най-откачените къщи по света

от elated.firefly
0 коментар 557 преглеждания

Ако ви се наложи да си търсите къща, ще забележите колко еднакви и скучни са всички къщи на пазара. Особено, ако сте в някой нов квартал, къщите там често са идентични, с еднакви цветове и изградени от един вид тухли. Ако не са номерирани, хората нямаше да могат да си ги познаят.

Защо да не можем да живеем в големи къщи във формата на женски гърди например? Или пък в къща, която се трансформира? Е, тези места съществуват. Може да са рядкост и всъщност да не бихте искали да живеете в тях, но има поне минимална вероятност някой ден да се нанесете в:

Най-откачените къщи по света

  1. Трансформиращата се къща в Англия

Ето за това говорим. Рос Ръсел от английското село Торпенес не бил сигурен дали иска голяма стъклена къща, пълна с естествена слънчева светлина, или по-традиционна къща, където без проблем да може да се разхожда гол. Е, както се казва: „Хората, които живеят в стъклени къщи, трябва да построят големи плъзгащи се стени, захранвани от няколко акумулатора.“

С едно натискане на бутона, къщата на Ръсел сменя кожата си, но тази трансформация си има цена. Екстрата не е евтина и само двойните стъкла са изпълнили ¼ от бюджета, който бил $1 милион. Ръсел се харчи още с хилядарка на година, само за да поддържа стъклата чисти.

Но има финансови ползи от това да построиш метален кондом за къщата си. Като открива цялата си къща за слънцето през зимата (или да я държи покрита през лятото), Ръсел спестява доста от сметките си за ток.

Най-откачените къщи по света

  1. Къщите във формата на гърди в Мексико

Това определено е цяла сграда, върху която се е облегнала гигантска гола жена. Как по дяволите някой е одобрил такава къща? Преди много години в крайморския град Пуерто Нуево, скулпторът Армандо Гарсия търсел начин да изрази любовта си към женските форми и човешката сексуалност. За него, това означавало да построи гигантска русалка, излизаща от земята. От задната й страна е тоалетната, в стомаха й е всекидневната, а спалнята е точно зад огромните й гърди.

По-късно той кръстил къщата „Ла Сирена“, която днес е ресторант. Интересно, но това не е първата гола жена, в която е живял Гарсия. Преди „Ла Сирена“, той е живял в „Ла Мона“, 5-етажна гола жена в Тихуана. Този проект се родил като скулптура през 1991г. След като осъзнал, че е оставил кухина в скулптурата си, Гарсия се нанесъл вътре. Излишно е да казваме, че не е построил „Ла Мона“ в някой парк, а точно насред жилищен квартал.

Най-откачените къщи по света

  1. Широката 1.5м къща във Варшава

Един ден полският архитект Якуб Чезни обикалял Варшава, когато забелязал тясна алея между стар блок и модерна кооперация. Този квартал бил проектиран от нацистите като еврейско гето и Чезни решил физически да свърже двете сгради от различни ери.

Как го е постигнал? Като издигнал къща в алеята, която преди строежа през 2012г е била достатъчно широка да побере няколко торби с боклук. Резултатът е къща, която в най-широката си част е 1.5 метра, а в най- тясната 90см. Мерките за пестене на място включват стълба за качване в спалнята и вход, който се прибира към пода.

Имайки предвид, че г-н Фантастичен е единственият, който би могъл да живее там 365 дни в годината, Чезни не живее там постоянно. Когато не е в града, той отдава къщата си на различни артисти. На по-дебелите отказва разбира се.

Най-откачените къщи по света

  1. Къщата от милиард евро

По време на бума в пазара с недвижими имоти преди десетина години, ирландският артист Франк Бъкли теглил малък заем, за да купи къща за семейството си. Но след икономическата криза бракът на Бъкли пропаднал и той бил принуден да се премести в малката барака зад къщата.

Докато Бъкли живеел сред купчина нарязани евро банкноти (които бил използвал като сватбени конфети), той си мислел как някакви парчета хартия са провалили живота му. Това просветление довело до следващия му проект – той построил цяла къща от негодни пари.

След като си отворил арт студио и поръчал два камиона с излезли от употреба банкноти, Бъкли започнал да строи къщата тухла по тухла, всяка една от тях направена от 50 000 евро в нарязани банкноти. Различни монети също били използвани на някои места в сградата. Всичко на всичко, новият проект на Бъкли струвал $1.4 милиарда в негодни пари.

Къщата от милиард евро технически е арт инсталация, но Бъкли живее в нея пет дни от седмицата. Макар къщата от пари да не е най-удобният дом, ирландецът е щастлив да съобщи, че дори не му трябва одеало вътре. „Каквото и да казвате за еврото, то е страхотен изолатор.“

Най-откачените къщи по света

  1. Въртящата се къща в Австралия

Тази трябва наистина да видите в движение, за да я оцените. Един ден Люк и Деби Еврингам били на гости в новия дом на свои приятели, които мърморели колко им се искало да можели да обърнат къщата на север. Семейство Еврингам запомнили това и когато строили собствената си къща през 2006г, те я направили да се върти.

Приземният етаж на осмоъгълната къща побира спалните и баните във външния кръг, а кухнята е във вътрешността. На втория етаж се намира наблюдателницата. Къщата се върти на 32 колела по 60-метрова релса, прави едно пълно завъртане за половин час и е задвижвана от двигател „не по-голям от мотора на пералня“.

Цената за въртенето се равнява на 1 австралийски долар на седмица. И макар цената на самата къща – около $737 000 – да е малко над бюджета на повечето ни читатели, това е само с $40 000 повече от цената на останалите къщи в този квартал. И можете да се обзаложите, че никоя друга къща там не се върти.

Най-откачените къщи по света

  1. Кръглите къщи в Япония

Компанията International Dome House Co. е създала къщи от полистирен, материал, от който обикновено се правят чаши за кафе и евтини хладилници за бира.

Добрите хора от IDHC обаче не са напълно откачили. Дебелите стени на техните къщи са огнеупорни и изолират добре. На всичкото отгоре тези ултра модерни иглута са конструирани да издържат на тайфуни, земетресения, ръжда и термити.

Всяка къща е доста малка, разполагаща само с 45кв.км площ. Можете обаче да свържете няколко такива къщи или пък да се разберете със съседите си и да живеете като в селото на смърфовете.

Имайки предвид, че тези неща няма да се поддадат на времето или метеорологичните условия, сигурни сме, че единственото, което извънземните ще заварят на Земята след милиони години, са египетските пирамиди и японските къщи от полистирен.

Най-откачените къщи по света

  1. Луксозната пещера

През 2004г Кърт Слийпър закупил по eBay бившата мина Кейвленд във Фестус, Мисури. След като инспекторите му дали зелена светлина, той и семейството му се заели със задачата да превърнат пещерата в къща.

След 4 годни семейство Слийпър завършило мечтания дом. Понеже оставили вътрешните каменни стени малко или много естествени, те добавили вътрешни прегради, където пещерата се руши.

Хубавото на пещерната къща е, че Слийпър не плащат почти нищо за отопление и климатици: геотермалното нагряване и студените стени регулират температурата. Мястото обаче може да мухляса много бързо, имайки предвид, че все пак говорим за пещера, затова Слийпър разполагат с три огромни обезвлажнителя, които произвеждат по 1100 литра вода на ден.

Може да харесате още

Оставете коментар