Home Любопитно 5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

от elated.firefly
0 коментар 63,3K преглеждания

Колкото повече научаваме за миналото, толкова повече предпочитаме бледата, стерилна версия, на която ни учат в училище. Обзалагаме се, че никога не са ви учили на:

5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

  1. Джаки Кенеди присъства на встъпване на Линдън Джонсън като президент докато все още е покрита с кръвта на съпруга си

Кадрите от убийството на Кенеди са едно от най-обсъжданите неща в историята. И всъщност най-покъртителното в тях – освен експлодиращия череп – е страданието на Джаки Кенеди, която за секунди се трансформира от първата дама в покрита с кръв вдовица. Вероятно не знаете, че тя е настоявала да си остане така.

Часове след покушението, Джаки пристига на Еър Форс Едно за вричането в длъжност на вицепрезидента Линдън Джонсън – все още облечена в розовия костюм от по-рано, оцапан с кръвта на съпруга й.

5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

  1. Павлов осакатява известните си кучета (и не използва нито един звънец)

Сигурно сте чували за руския психолог Иван Павлов и кучетата, с които става известен. Става въпрос за експеримента му с кучетата, които очаквали храна, когато чували звънец; след време животните веднага започвали да отделят слюнка, щом чуели звънеца.

В учебниците обаче се пропуска важен научен детайл – Павлов никога не е използвал звънци, а вместо това е разчитал на метрономи и електрически шокове. Освен това е измервал слюнката на кучетата, като е премахвал хранопровода и е изрязвал дупки във вратовете им, за да може храната просто да пада, без значение колко ядат.

5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

  1. Отвличането на Линдберг води до признание, изтръгнато чрез изтезания от невинен

През 1932г отвличането на Линдберг е световна сензация. Той завършва първия непрекъснат презокеански полет пет години по-рано. Когато някой се промъква в къщата и отвлича младия Чарлз Младши, народът настоява за правосъдие.

Това правосъдие идва с ареста на Бруно Хауптман. Доказателствата срещу него са липсваща дъска от мазето му, притежанието на банкноти от откупа и факта, че е имигрант. Той е осъден на електрическия стол.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Произход на българите – теории и хипотези

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Мнозина обаче подкрепят невинността на мъжа. Най-вече известния детектив Илай Паркър, който е убеден, че съмнителният адвокат Пол Уендъл е истинският извършител. Толкова убеден, че събира трима „шерифа“, с които да отвлече Уендъл, да го закара в къща в Бруклин и да го бие докато не проговори. Те връзват китките му за стълб, опъват го над дървена талпа и му връзват тежести на главата. След това го налагат с маркуч, изгарят лицето му с електрическа крушка и дори го заплашват, че ще извадят окото му със запалена цигара.

Всичко това кара Уендъл да си признае, поради което екзекуцията на Хауптман е временно отложена. За ничия изненада Уендъл отрича самопризнанията си  в първия удобен момент и накрая Хауптман си получава заслуженото.

5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

  1. Калифорнийската златна треска води до награда за части от телата на индианци

Златната треска увеличава бялото население в Калифорния от няколко хиляди до стотици хиляди само за няколко години. В историческа перспектива това са условията за един бърз геноцид. През 1852г сблъсък между индианци в северна Калифорния и заселникът Джон Андерсън приключва със смъртта на Андерсън. В отговор е изпратена малка армия, която да обгради лагера на индианците и 153 мъже, цени и деца са изклани. Едва след като се разсейва димът, войниците разбират, че индианците, които са избили, дори не са били онези, които са ги нападнали.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ето как е изглеждал в действителност Исус

История на хуните и Хунската империя

В един момент местните правителства обявяват награда от $25 за част от мъжко тяло, дали е скалп, ръка или цял труп; и $5 за дете или жена. За една година Калифорния изплаща над $1 милион на „заслужилите“ граждани.

5 ужасяващи подробности от историята, които никой не ви е казвал

  1. Обсадата на Ленинград е била канибалски апокалипсис

Райхът се нуждае от Ленинград, за да превзема Русия, но решава да действа пасивно. Нацистите обсаждат града и прекъсват ресурсите му, за да може природата да си свърши своето. Това продължава две и половина години.

Основното нацистко оръжие е гладът, но само си представете какво означава това в зимна Русия. Какво точно град с милиони души яде, когато вариантите са миниатюрни дажби хляб, супа от камъни или предиспоменатите милиони съграждани?

Това, което започва с ядене на котки и кучета прераства в семейства, жертващи най-малките си деца, за да нахранят по-големите. Ужасът става пълен, когато родителите не дават на децата да излизат по улиците вечер, за да не бъдат изядени от канибали.

Канибализмът става такава част от ежедневието, че полицията в Ленинград дори има отделен антиканибалистичен отдел, разделен на две: едните отговарят за изяждането на трупове, а другите – на все още живи хора.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Велика България – история и поява

Кубер и основите на Куберова България

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Второто българско царство – история, възход и падение

Може да харесате още

Оставете коментар