Home Любопитно 15 удивителни факти за плодовете

15 удивителни факти за плодовете

от elated.firefly
0 коментар 385 преглеждания

Направо ще се изумите колко много не сте знаели за плодовете.

15 удивителни факти за плодовете

Не всички портокали са оранжеви

В субтропичните региони (като Бразилия), температурата никога не пада достатъчно ниско, за да разгради хлорофила в кожата на плода. Това означава, че портокалите може да са жълти или зелени, но въпреки това да са узрели.

15 удивителни факти за плодовете

Повечето комерсиални плодове са клонинги

Поглеждайки към идентичните ябълки или портокали в магазина, този факт не е толкова шокиращ. Производителите искат плодовете им да притежават еднакви качества, без непредвидимите генетични мутации, които се получават при старото разплождане.

15 удивителни факти за плодовете

Клонираните дървета се отглеждат чрез облагородяване

Ако изядете една ябълка и посадите семената й, от тях ще порасне дърво, което ще роди различни на вкус и вид ябълка. Вместо да засаждат семената, производителите привързват резник от генетически подходящо дърво върху стъблото на друго, така че присадката да ражда същите ябълки като дървото, от което е взета.

15 удивителни факти за плодовете

Японският пъпеш Юбари е най-скъпият плод в света. Два са били продадени за $23 500

Японците слагат астрономически цени на луксозни плодове като татуирани ябълки и напълно кръгли пъпеши, които обикновено се дават като подаръци. Търсенето е спаднало през последните години, но цените все още са доста стряскащи.

15 удивителни факти за плодовете

Производителите на череши наемат хеликоптери да изсушават дърветата им след дъжд

Пилотите на хеликоптери получават стотици долари на ден, за да са в готовност през летните дни в случай, че завали. Звучи абсурдно, но за фермерите си струва, защото така черешите не се пръскат и стават по-вкусни и скъпи. Работата е опасна и пилотите понякога се раняват при катастрофи.

15 удивителни факти за плодовете

Ябълката, която ядете, може да е на година

Ябълките се продават на пазара и в магазина целогодишно, макар сезонът им да продължава само няколко месеца през есента. Как е възможно? Благодарение на модерни методи за студено съхранение, сочните ябълки, които ядете през август, всъщност са набрани през октомври предната година.

15 удивителни факти за плодовете

Бананите узряват изкуствено

Бананите се доставят зелени, защото иначе са твърде деликатни. Дистрибуторите използват много прецизна технология за съхранение, за да излъжат бананите да узреят, преди да бъдат изпратени в магазина.

 

Бананите, каквито ги познаваме, са заплашени от изчезване

Има над 1000 вида банани, но почти всеки вносен банан в магазина е от вида Кавендиш. Тези банани завземат пазара през 60-те години, понеже са устойчиви на гъбичка, която е заличила предишния най-популярен банан. Днес обаче се вижда края и на Кавендиш, защото тези банани са генетически еднакви клонинги и липсата на генетично разнообразие ги прави уязвими към нова и дори по-опасна гъбичка.

15 удивителни факти за плодовете

Прасковите донът са естествен мутант, а не създаден от човека плод

Не, не са кръстоска между донът и праскова. Но са наистина много вкусни – по-сочни и по-сладки са от обикновените праскови. Мутантът е произлязъл от Китай, но през последните години е открил ентусиазирани фенове по целия свят.

15 удивителни факти за плодовете

Производителите на стафиди в САЩ нямат право да продават всичките си стафиди, защото трябва да допринасят за „национален резерв от стафиди“

Това е самата истина. В момента се води съдебна битка срещу фермера Марвин Хорн, който отказва да пълни резерва и продава всичките си стафиди.

Но всъщност не е толкова откачено, колкото звучи. Повечето производители на плодове се съобразяват с правилата, наложени им от асоциациите, за да се защитават икономическите интереси на страната. Стафидите са по-издръжливи от свежите плодове и комисията е решена да налага закона доста строго.

15 удивителни факти за плодовете

Грейпфрутът може да причини опасни реакции с някои лекарства

Повече от 40 лекарства могат да бъдат опасни за живота, когато се консумират с грейпфрут. Страничните ефекти включват ускоряване на сърдечния ритъм, което може да се окаже смъртоносно. При нормални обстоятелства, лекарствата се усвояват в стомашно-чревния тракт и малко от тях се абсорбира, защото един ензим ги блокира. Грейпфрутът съдържа естествени химикали, които потискат този ензим, а без него тялото абсорбира много повече от лекарствата.

15 удивителни факти за плодовете

Червените боровинки не растат под водата

Противно на това, което може би сте виждали по рекламите, червените боровинки се наводняват изкуствено само, когато стане време за брането им. В плодовете има въздушни балончета, които им позволяват да плават и така се събират по-лесно.

15 удивителни факти за плодовете

Листата на ревена са изключително отровни

Съдържат увреждащи бъбреците и потенциално смъртоносни количества оксалова киселина. Тази съставка се открива още в белината, почистващите препарати и продуктите против ръжда. Стъблото на ревена обаче е напълно безопасно за консумиране.

15 удивителни факти за плодовете

В един нар може да има над 1000 семки

Удивително, нали?

15 удивителни факти за плодовете

Ягодата технически не е плод

По дефиниция, семките на ягодовите плодове трябва да са вътре в тях, а тези на ягодата очевидно не са. Растението ражда така наречените лъжливи плодове, а това, което смятаме за семки, всъщност са истинските плодове.

Може да харесате още

Оставете коментар