Home Невероятно 6 човека, които са се жертвали за нищо

6 човека, които са се жертвали за нищо

от elated.firefly
0 коментар 9,9K преглеждания

Историята познава много велики мъже и жени, които са рискували живота си за кауза, в която са вярвали. Това, което няма да научите от учебниците по история обаче е, че има малка група твърдоглави хора, които са се жертвали за каузи напълно безсмислено.

6 човека, които са се жертвали за нищо

  1. Франц Райхелт

Райхелт се опитал да докаже, че е страхотен изобретател, за който законите на гравитацията просто не важат. Шивач по професия, той мечтал да изобрети моден аксесоар, който да позволява на човек да се спуска безопасно на земята след скок от голяма височина.

Какво е доказал обаче? Универсалния закон на Нютон за гравитацията. И по-специфично, доказал е, че при падане от голяма височина следва сигурна смърт, дори да носиш голям чаршаф на гърба си.

„Парашутът“ на Райхелт трябвало да действа на същия принцип като модерните парашути. Големият тест на изобретението му бил през 1912г, когато скочил от Айфеловата кула пред събрала се група от загрижени зяпачи. От тук нататък лесно можете да си представите какво е станало.

Размазването на Райхелт на асфалта е записано и се превръща в първия пример за вайръл видео.

6 човека, които са се жертвали за нищо

  1. Бандо Мицугоро VIII

Бандо Мицугоро VIII бил японски кабуки актьор, обявен от правителството за „живо национална съкровище“ – титла, която станала доста неподходяща през 1975г, когато той бил повече мъртъв, отколкото жив.

Мицугоро се опитал да докаже, че е неуязвим, поне към ефектите на отровата. На 16 януари 1975г, той отишъл в ресторант с приятели и си поръчал четири порции черен дроб от риба балон, ястие известно още като „предсмъртно желание“, понеже рибата е толкова отровна, че трябва да викате хората с белите костюми всеки път, когато изплува на брега.

И така, целта на Мицугоро била да докаже, че отровата не му действа, като погълне четири пъти по-голяма доза от тази, която би убила човек.

Не знаем защо е смятал, че отровата не го лови, но няма значение, защото седем часа по-късно, Мицугоро вече бил мъртъв. Интересното е, че жертвите на отровата от тази риба остават в пълно съзнание, но не могат да говорят и да се движат, докато бавно се задушават. Това означава, че Мицугоро е гледал как приятелите му го сочат с пръст и си искат парите от облога.

6 човека, които са се жертвали за нищо

  1. Гари Хой

Гари Хой бил адвокат от Торонто, Канада, който станал печално известен с последните си думи. Въпросните били уверението му, че стъклата на прозорците на неговия офис на 24-ия етаж „не могат да се счупят“. Сигурно вече се сещате на къде отиват нещата.

Разбира се гениалният Гари решил да докаже теорията си като блъснал тялото си в прозореца. Напълно очаквано, излетял навън и паднал на улицата, 24 етажа по-долу, оставяйки група стажанти да запишат последните му думи.

Най-шокиращото в тази история обаче е, че прозорецът поддал при втория опит. Явно Гари не могъл да се примири само с един опит да рискува живота си. Всъщност обаче не стъклото се счупило, а прозорецът излязъл от рамката си.

6 човека, които са се жертвали за нищо

  1. Джеф Дейли и Питър Бурковски

19-годишният Дейли и 18-годишният Бурковски били тийнейджъри и видни геймъри през 80те. Тяхната любима игра била хитовата „Berzerk“, в която играчите контролират герой, затворен в лабиринт с врагове роботи.

И двамата имали страст към играта, която граничела с опасна мания. Или по-скоро със смъртоносна мания. Те играели всеки ден, решени да докажат, че са неоспоримите господари на вселената.

Това, което никой не им е казал, очевидно е, че когато си в лошо здравословно състояние, дори видео игрите могат да бъдат екстремен спорт.

През 1981г, Джеф Дейли починал от инфаркт, след като направил резултат от 16 660 точки. Година по-късно, Питър Бурковски постигнал два подобни рекорда и малко след това също починал от инфаркт.

6 човека, които са се жертвали за нищо

  1. Дженифър Стрейндж

Дженифър Стрейндж била 28-годишна жена и майка на три деца от Калифорния. Доколкото знаем, живяла е напълно нормален живот, докато не видяла възможност да спечели най-яката играчка на годината: Nintendo Wii. Родители чакали на опашки по цяла нощ, за да си купят такова.

През 2007г, една радио станция организирала състезание, при което участниците трябвало да изпият голямо количество вода и след това да не ходят до тоалетната. Наградата за издържалия най-много време без да уринира разбира се била въпросното Nintendo Wii. Дженифър решила, че има нужда от него толкова много, че ще се изправи срещу хиляди години еволюция и ще докаже, че няма нужда да уринира.

Може би вече сте се досетили, че нещата не са свършили добре за Дженифър. Тя починала от състояние, известно като „водна интоксикация“, което се причинява когато бъдат погълнати голямо количество течности и електролитният дисбаланс в мозъка се окаже фатален.

Всички замесени служители от радио станцията били уволнени, а Дженифър дори не спечелила състезанието.

6 човека, които са се жертвали за нищо

  1. Кистофър Маккандълс

Всеки човек в даден момент от живота си е изпитвал желание да изостави всичко. За някои от нас това означава ново начало в чужда страна, а за други – прекратяване на абонамента за World of Warcraft. Кистофър Маккандълс е бил малко по-краен и е решил да изостави семейството си и цялата цивилизация.

Той ненавиждал празния материализъм на американското общество и отишъл да живее в дивото в Аляска, почти без храна и екипировка.

И какво мислите станало? Оказало се, че материалистичното общество е това, което го е поддържало жив. Макар историята му да е вдъхновила книга и филм, хората смятат, че начинанието му не е било особено смело, а просто глупаво, трагично и необмислено. Преди всичко, той изобщо не е знаел как да живее в дивото. Не е имал дори карта или компас. Направо се е самоубил.

Може да харесате още

Оставете коментар