Home Загадки 3 древни археологически загадки, които все още смайват учените

3 древни археологически загадки, които все още смайват учените

от izumitelno
0 коментар 6,3K преглеждания

Въпреки напредъка на науката по света все още се срещат останки от миналото, които продължават да смайват учените. Древните ни предци са били виртуози в строителството. Въпреки липсата на технологии, те са успявали да издигнат сгради, с които днес дори и най-вещият строител, разполагащ с най-модерните машини, би се затруднил.

 

В долните редове ще ви представим три древни археологически загадки, които си остават мистерия хиляди години след появата си. Учените са на мнение, че едва ли някога науката ще разреши мистериите около тези древни монументи от изминалите исторически епохи.

 

 

Минарето на Джам

3 древни археологически загадки, които все още смайват учените

Минарето на Джам, което се намира в западен Афганистан, е една от най-величествените култови сгради, приписвани на Исляма. Постройката представлява каменна кула, висока 64 метра. Експерти са единодушни, че минарето има уникален дизайн и красота. Точно и затова сградата е вписана в листата на ЮНЕСКО на световните защитени архитектурни и археологически забележителности.

Учените предполагат, че Минарето на Джам е построено през 12 век. Строителите са използвали печени тухли и кирпич за издигането, но все още се спори как те са успели да издигнат постройката на такава височина. Друга тема за спорове е точното предназначение на сградата. Една от многото теории твърди, че минарето е част от Тюркоазената планина, изгубен град в провинция Гор, централен Афганистан и столица на династията Гор.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Коя е богинята Бастет: Извънземната покровителка на човечеството

 

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

 

 

Белият кон от Уфингтън

3 древни археологически загадки, които все още смайват учените

По територията на цяла Великобритания се срещат древни и мистериозни варовикови строежи. Въпреки че най-популярното от тях е Стоунхендж, Долината на белия кон в близост до Оксфорд заслужава не по-малко внимание. В центъра на мистичната долина се намира 115-метровата фигура на кон, която е издълбана в дълбоки ровове, запълнени с натрошен варовик.

Изображението на животното може да се види и на намерените от археолозите антични монети, датиращи от бронзовата епоха. На мястото са открити и надгробни могили от периода на неолита. Науката не може да си обясни как е направено огромното изображение без помощ от въздуха и то с такава точност, че е засегнат всеки един детайл от животинската фигура.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Древните цивилизации на траките и египтяните са били свързани

 

Най-старата цивилизация в България

 

Платото Наска

3 древни археологически загадки, които все още смайват учените

Платото Наска в Южна Америка може би е един от обектите, които будят най-много въпросителни в главите на учените. На площ около 520 кв.м. се простират повече от 100 изображения на растения и животни, странни и непознати географски фигури и линии с непонятно значение, свързани по непознат за нас начин.

 

Рисунките са разделени на растения, животни и птици и успоредни линии и фигури, които са напълно успоредни. Подобно на белия кон от Уфингтън, науката не може да си обясни как е направено огромното изображение без помощ от въздуха. Много уфолози твърдят, че няма по-ясно доказателство от платото в Наска за това, че в миналото човечеството се е срещало с извънземни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Легендата за шестте раси

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кой е построил подводните пирамиди? 

НЛО над Древния свят – записки

Загадката „Бастет“ и какво намери Людмила Живкова в гробницата ѝ

Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация

Владетелите на древен Египет – извънземни?

Библията и извънземните технологии  

Наистина ли някога Земята е била населявана от древни исполини и кои са те всъщност?

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Известен уфолог: Религиите са възникнали след сблъсъка на човечеството с извънземните

Племето Догони и техните извънземни прародители

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

 

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още