Home Любопитно Най-големите градове в света – от древността до днес

Най-големите градове в света – от древността до днес

от izumitelno
0 коментар 3,1K преглеждания

Безспорно най-големият град в света днес със своите 33 милиона население е Токио, но само преди десет години за короната му спореха Мексико сити и Ню Йорк. Нищо не е вечно. Това са показали бурните събития в човешката история.

 

Ако погледнем назад в историята, ще видим, че допреди сто години столица на света е бил Лондон, а преди това Париж, Константинопол и т.н. Ето и най-големите градове в света в различните периоди на историята.

 

Пекин

Пекин винаги е бил огромен град. Със своето 22-милионно население той е сред първенците и днес. Около 1500 година обаче градът е най-големият в света със своите милион и половина жители.

 

 

Кайфенг

Кайфенг е една от седемте древни столици на Китай. Около 1150 година става най-голям град в света, а красотата му и богатствата му стават известни далеч извън границите на Китай. Това е една от основните причини за краха на неговото величие и жестокото му опустошение от монголците.

Багдад

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-популярните библейски пророчества

 

Бебето от Любек – една от най-големите загадки на миналото

Багдад със своите 7.5 милиона жители е вторият по големина град в арабския свят след Кайро. През 900 година обаче като столица на необятния Арабски халифат градът е в своя възход с милионното си население и невиждани богатства.

 

Константинопол

В различни периоди на историята Константинопол е бил столица на света със своята големина и културни достижения. Многобройни армии се опитвали близо хилядолетие да превземат богатия метрополис, като след османските турци той не успява да възвърне старата си слава.

 

Тел Брак

 

Тел Брак е вече несъществуващ град, останките от който могат да се видят в Сирия. Около 5000 година пр.н. е със своите 5000 жители това е бил най-големият и забележителен град в античния свят.

Картаген

Преди възхода на Рим Картаген е бил най-големият и могъщ град в света. Около 330 г. пр.н.е в пределите му живеели около 800 хиляди души – нещо невиждано в тогавашния свят.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

3 древни археологически загадки, които все още смайват учените

НЛО над Древния свят – записки

Вавилон

Вавилон е смятан за перлата на Месопотамия. Макар и в руини днес, градът продължава да буди възхищение. В рзгара на неговото могъщество през 700 г.пр.н.е в града живеели 250 хиляди души, което го направило и най-големия за тогавашния свят.

 

Ур

Ур е бил един от първите градове, които хората създали. През 2100 пр.н.е. той става и най-голем в света със своите 100 хиляди жители.

Мари

 

До 1933 година, когато е открит, никой не подозирал за съществуването на град Мари в днешна Сирия. Разкопките показват обаче, че около 3100 г.пр.н.е със своите 50 хиляди жители това е бил най-големият град в света.

 Йерихон

Никой турист, който посети днешния Йерихон с неговите 20 хиляди жители, няма да може да повярва, че това някога е бил най-големият град в света. Учените са убедени, че палестинското градче е първият град, който човекът е създал преди 11 хиляди години. Около 7000 г. пр.н.е със своите 3000 жители това е най-големият град в тогавашния свят.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Разчетоха древно евангелие, предсказващо бъдещето

Кой е построил подводните пирамиди?

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Как и какво се случвало в султанския харем

Методи за премахване на уроки и урочасване при деца

Шест от най-необяснимите научни загадки

Легендата за шестте раси

Легендата за мистичната богиня Бастет

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Цар Иван Асен II – най-силният владетел на Балканския полуостров: живот и управление

Феномени: Българката, която почти не спи

Библейският код разгадал 5000 пророчества

Кои са седемте смъртни гряха и защо са толкова опасни?

Загадъчните свитъци на Мъртво Море

Легендата за мистичната богиня Бастет

За убийство на котка в Египет наказвали със смърт

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още