Home Загадки Шест от най-необяснимите научни загадки

Шест от най-необяснимите научни загадки

от izumitelno
0 коментар 4,9K преглеждания

Шест са най-необяснимите научни загадки, над които мъдруват учени от цял свят, но така и не стигат до разумно обяснение.

На първо място сред тях е ефектът на плацебо.

 

Известен факт е, че ако човек взима определено лекарство, когато е болен, здравето му се подобрява. Но ако вместо с лекарство лечението продължи с някакъв сироп, то човекът ще е убеден, че оздравява и наистина ще оздравее.

 

Основната хипотеза за обяснението на този феномен е че мозъкът по някакъв начин може да повлияе върху здравословното състояние на организма.

 

Този феномен се наблюдава при мишките и маймуните, така че плацебото не е измислица на хората.

 

Животът на Марс е втората научна загадка, която все още си остава без обяснение.

 

Търсенето на живот на Червената планета стартира още през седемдесетте години на миналия век. Резултатите се оказали противоречиви – от една страна в атмосферата на Марс е открит метан.

Той е бил с биогенен произход, но на цялата планета не е открита и една органична молекула. От друга страна обаче е ясно, че преди време на Червената планета е имало влага и явно е имало и живот.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Древните цивилизации на траките и египтяните са били свързани

Най-старата цивилизация в България

 

На трето място в неразкритите загадки е тъмната материя. Всички галактики във Вселената ни се въртят с голяма скорост около един и същи център. Но когато учените изчислили общата маса на галактиките, се оказало, че те са прекалено леки.

 

Би трябвало цялата тази въртележка отдавна да се е счупила, но това не се случва. Затова учените стигнали до хипотезата, че във Вселената има тъмна материя, която е невидима.

 

Според учените тя е 90 процента от масата на цялата Вселена. Това означава, че светът, който ни заобикаля, е само една десета част от Вселената. 

На четвърто място е аномалията на американските апарати Pioneer 10 и Pioneer 11.

Те били изстреляни през 1972 г. и през 1983 г. Досега би трябвало отдавна да са извън пределите на Слънчевата система, но и двата по неизвестни причини са променили траекторията си.

 

Като че ли невидима сила не ги пуска да излязат от Слънчевата система. Двата апарата са изстреляни с разлика от 11 години, но се държат по един и същи начин и следват една и съща траектория.

 

На пето място е десетата планета от Слънчевата система. Зад планетата Плутон съществува загадъчният астероид Седна – един от най-големите в Слънчевата система. Той е по-червен дори от Марс.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

Коя е богинята Бастет: Извънземната покровителка на човечеството

 

 

Седна прави пълен кръг около Слънцето за десет хиляди години. Смята се, че от кръговата орбита го е извадило притеглянето на едър обект. Това най-вероятно е загадъчната планета Нибиру, смятана за десетата от Слънчевата система.

На последно място е радиосигналът от съзвездието Стрелец, получен през седемдесетте години на миналия век. Тогава в САЩ насочвали радиотелескоп към различни участъци на небето.

 

Той се опитвал да засече извънземен сигнал. На 15 август 1977 г. по време на дежурството на астронома Джери Екмън бил фиксиран сигнал, който продължил 37 секунди. Този феномен получил името „Wоw! ”

 

 

Това била думата, която изписал до диаграмата с червено мастило потресеният Екмън. Сигналът бил с честота 1420 мегахерца. Нито един земен предавател не работи в този диапазон.

 Сигналът идвал от съзвездието Стрелец, където най-близката звезда е разположена на разстояние 220 светлинни години от Земята. Досега не е ясно дали сигналът е от извънземни. Учени години наред изследвали този участък, но напразно.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Легендата за шестте раси

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Загадката „Бастет“ и какво намери Людмила Живкова в гробницата ѝ

Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация

Владетелите на древен Египет – извънземни?

Библията и извънземните технологии  

Наистина ли някога Земята е била населявана от древни исполини и кои са те всъщност?

Скритите тайни на Чолула – Най-голямата пирамида на Земята

Известен уфолог: Религиите са възникнали след сблъсъка на човечеството с извънземните

Племето Догони и техните извънземни прародители

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

Сурид, известен още като Енох: ИСТИНСКИЯТ строител на Пирамидите? Древни текстове разкриват изумителни подробности

 

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още