Home Любопитно 6 материала, които се присмиват на физиката

6 материала, които се присмиват на физиката

от elated.firefly
0 коментар 107 преглеждания

На физиката не може да се има доверие. Скочете от някое по-високо място и ще видите колко бързо ще се обърне срещу вас. За щастие, човечеството има своите начини да й го върне. Както сме казвали и преди, има гении, които са повече от способни да шокират физиката със своите иновации и технологии.

6 материала, които се присмиват на физиката

Графенът може да прави почти всичко

Видим за човешкото око като слой дебел само колкото един атом, способен да се огъва всякак и вероятно най-здравият материал спрямо теглото си – графенът безспорно е нещо страхотно.

Всъщност, той показва невероятни свойства в почти всяка сфера. Провежда електрони 10 пъти по-бързо от силикона и скоро може да го замести като основен материал при транзисторите и компютърните части. Ако това не е достатъчно впечатляващо за вас, графенът технически е пластмаса, така че изобщо не би трябвало да провежда електричество.

Като стане въпрос за силата му пък, когато бъде примесен с метали, графенът увеличава якостта им 500 пъти.

6 материала, които се присмиват на физиката

LiquiGlide се гаври с триенето

LiquiGlide е откачено, супер хлъзгаво покритие, което предотвратява полепването на каквото и да е по него.

Очевидният въпрос е дали LiquiGlide е безопасен за поглъщане. Направен е от напълно безвредни материали без вкус и мирис, така че можете свободно да покриете чиниите си с него и повече никога да не ги миете.

6 материала, които се присмиват на физиката

Батерии на спрей

Един от най-големите проблеми на модерния свят е изтощената батерия. Учените от университета Райс не са първите, които са заели с него, но тяхното решение е най-елегантно: Те планират да кажат сбогом на обикновените батерии и да ги заменят с нещо, което може да се пръска по всяка повърхност като спрей.

Ето как действа: обикновената литиевойонна батерия е направена от анод, катод и електролит. Това са всичките й основни съставки. Учените са създали батерия на спрей просто като са втечнили всеки от компонентите й.

6 материала, които се присмиват на физиката

Полимер, който се регенерира

Регенериращите се субстанции, които науката е успяла да създаде в миналото не са особено впечатляващи. Това, което ще ви покажем сега обаче е първият истински саморегенериращ се полимер.

Полимерът може да се възстановява след почти всяка повреда в рамките на няколко часа и с 97% ефективност. Освен това не е нещо кой знае какво – материалът е евтин, прост за произвеждане и много вероятно скоро ще бъде навсякъде.

6 материала, които се присмиват на физиката

Променящ формата си метаматериал с памет

Учените от университета Корнел наскоро се натъкнаха на вид променящ формата си метаматериал – синтетичен хидрогел, който може да запомня първоначалната си форма и после да се върне в нея.

Буквите, изписващи DNA всъщност са първоначалната форма на материала и при контакт с водата той получава сигнал да се върне в нея. Звучи като някоя по-засукана версия на попивателна гъба… само че не е. Всъщност, случващото се с материала е толкова странно, че самите учени не могат да обяснят как действа.

6 материала, които се присмиват на физиката

Старлитът е устойчив на топлина (и ядрен взрив)

Старлитът е нещо като най-якият материал на света. Ама буквално. Той може да издържа на екстремно високи температури и изобщо да не се повлияе от тях.

Материалът не е продукт на екип професионалисти, нито на радиоактивен инцидент. Всъщност е изобретен от талантлив аматьор химик, който по някакъв начин е успял да го приготви в кухнята си преди две десетилетия. Оттогава е една от най-добре пазените тайни в света на науката.

Първоначално учените отказали да повярват в магическите свойства на старлита и някои смятали, че е измама или конспирация. Тест след тест обаче всякакви независими експерти потвърдили, че материалът може да прави всичко, че и повече: Военните получили проба и я подложили на температура 10 000 градуса, дори и на ядрен взрив с еквивалента на 75 атомни бомби като тази над Хирошима.

Може да харесате още

Оставете коментар