Home Невероятно 21 неща от научната фантастика, които вече са факт + Бонус

21 неща от научната фантастика, които вече са факт + Бонус

от elated.firefly
0 коментар 20 преглеждания

Де да можеше Айзък Азимов да ни види сега. Има стара поговорка, че научната фантастика всъщност е предсказване – или предотвратяване – на бъдещето.

 1. Светещ в тъмното сладолед

Използвайки луминесцентния протеин, откриващ се в медузите, Lick Me, I’m, Delicious са създали сладолед, който свети, докато го ядете. Единственият недостатък? Топката струва $226, така че едва ли скоро ще го видите да се продава по местните сладоледаджийници.

 1. Светещи в тъмното овце

За да различават по-лесно естествено родените овце от клонираните, учените в Уругвай също са използвали протеин от медуза. Под UV светлината, тези овце лесно се открояват от тълпата.

 1. Смартфон татуировки

Макар и още във фаза изчакване на патент, Motorola се надява тези електронни татуировки да са част от бъдещата мобилна комуникация.

 1. Програма, позволяваща дистанционно движение на обекти с ръце

Помните ли онези игри с цветните кабърчета от детството ви? Учените от Масачузетския технологичен институт са я превърнали в inFORM дисплей. Използвайки Kinect сензор, за да следи движенията на човека, компютърът мести съответните пинове.

 1. Изкуствена утроба като от Матрицата

Благодарение на учени от Япония, вече сме една стъпка по-близо до това да се превърнем в батерии за нашите господари роботите. Създателите се надяват, че изобретението им ще помогне един ден да могат да се правят животоспасяващи процедури върху плода, без риск за майката.

 1. Принтирайте си 3D отливка на зъбите, за да си ги миете за 6 секунди

Blizzident изисква да имате отливка на зъбите си и достъп до 3D принтер.

 1. Камера с размерите на хапче

С изобретяването на ендоскопското хапче, пациентите вече не трябва да се подлагат на процедури, включващи маркуч в която и да е дупка на тялото им. Малка SD карта и антена, носена като жилетка, съхраняват безжично информацията, изпращана от 2-мегапикселовата камера в хапчето.

 1. Червеят шпионин

Създаден от лабораторията по биороботика в университета Карнеги Мелън, този робот някой ден може да помага на спасителни екипи да претърсват тесни пространства и опасни за достигане места.

 1. НАСА взе почвена проба… от Марс

Преди няколко години хората видяха истинския цвят на Марс, когато Кюриосити проби 64-милиметрова дупка в повърхността на планетата. Пробите предоставиха доказателства, че някога Марс може да е имала богата атмосфера и вода.

 1. Колата за сваляне от интернет

Urbee 2 е футуристична кола, създадена предимно чрез пръскане на разтопен полимер. Тежи 540кг с двигателя и създателят й се надява да успее да измине разстоянието от Сан Франциско до Ню Йорк с един резервоар гориво.

 1. Първата контролирана от ума протеза

Свързан към крака на собственика с два нерва и компютърни сензори, този бионичен крак работи по същия начин като истинския. С процент на грешка само 1.8%, това е най-близкото до истински крак, което може да ни даде науката засега.

 1. Истински паешки костюм

Седем различни ултразвукови сензора, засичащи близките обекти, оказват натиск върху миниатюрни роботизирани ръце, вшити в костюма, направен от Виктор Матеевици. Когато сензорите засекат движение, те оказват натиск върху кожата, което позволява на човек да предусеща атаките към него с 95% успех.

 1. 3D черепен имплант

Технологията OsteoFab беше използвана за първи път в САЩ преди няколко години. С помощта на модел на костната структура на пациента, 3D принтер създава имплант с точните размери. Макар отдавна да има импланти от титан, новият полимер позволява на пациентите да си правят рентген и ЯМР скенери без проблем.

 1. Телепатия между плъхове

Невроучени от университет Дюк са свързали мозъците на два плъха. С помощта на електроди и продължително обучение, когато единият плъх отишъл да натисне бутон, другият направил същото. Експериментът има обещаващо приложение в бъдещето на биологичните компютърни интерфейси.

 1. Имплантиране на спомени в лабораторни мишки

Учените са използвали техника, с която са изучавали как спомените се образуват на клетъчно ниво. Активирайки неврони, те са успели да тренират мишки да си спомнят преживяване, което не се е случило. Някои се надяват, че този процес някой ден би могъл да помага на страдащите от травмиращи спомени.

 1. Роботиката като хоби

Този шесткрак робот е контролиран от кабината чрез джойстик. Направен е за забавление от експерта по аниматроника Мат Дентън, който е бил потърсен от военните, желаещи да превърнат хобито му в кариера.

 1. Бебе, родено с ХИВ, беше излекувано

Две години и половина след като родено с ХИВ бебе е получило силни антивирусни лекарства, все още няма следа от смъртоносния вирус в тялото му. Макар учените да избягват думата „лек“, пак изглежда обещаващо. По-късно през годината, двама ХИВ позитивни мъже получават трансплантации на стволови клетки, които изглежда са унищожили вируса.

 1. Тънка роботска кожа, която реагира на допир

Една от последните новости при хуманоидната роботика е електронна кожа, разработена от инженери в Бъркли. Гъвкавата „кожа“ е снабдена със светлочувствителни сензори, които изпращат цветове в зависимост от това колко силно е натискана.

 1. Първият създаден от човека обект напусна слънчевата система

След 36 години прекосяване на космоса, Вояджър 1 напусна слънчевата ни система. Той е изминал около 19 милиарда километра от нашето слънце.

 1. Захранвана от водорасли сграда

Жилищен комплекс в Германия е наел фирма, която да изгради 129 резервоара за водорасли, които да бъдат прикрепени към външните стени на сградата. Сложени на скеле, което може да се завърта, за да сочи винаги слънцето, водораслите пазят сянка на сградата през лятото и могат да произвеждат газ за отопление през зимата.

 1. Рентгеново зрение

В Масачузетският технологичен институт, инженери работят по устройство, което да позволява на човек да получава информация за движението от другата страна на стената. Наречен Wi-Vi, прототипът разчита движенията по същия начин като сонара. Това означава, че резултатът не са човешки образи, а повече графики на звук и вибрации.

БОНУС: Първият хуманоиден робот – София

Тя притежава усъвършенстван изкуствен интелект, като може да се учи от опита си, разбира какво ѝ се говори и задава въпроси. Освен това с способна да изразява емоциите си с различни мимики на лицето.

Има камери в очите, както и система за лицево разпознаване, така че може да осъществява зрителен контакт при общуването си с хора. Има и програма за чувство за хумор.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар