Home Любопитно Няколко чудеса на природата

Няколко чудеса на природата

от izumitelno
0 коментар 298 преглеждания

Някои природни чудеса са световно известни. За други обаче хората почти не са чували. Вижте 14 от тях:

Deadvlei, Намибия

Няколко чудеса на природата

С глинената почва, наподобяваща напукан тиган, бодливите дървета и огромните дюни, Deadvlei съчетава апокалиптичните картини с невероятна природна енергия.

Името му означава „мъртво блато“. Намира се в Namib-Naukluft Park. Смята се, че районът е заобиколен от най-големите пясъчни дюни в света, които достигат 400 м.

Great Blue Hole, Белиз

Няколко чудеса на природата

Около 400 м широка и 145 м дълбока, Great Blue Hole наднича от Карибско море като гигантско око. Днес това е едно от най-необичайните места за гмуркане в света.

Пасажи от риба, огромни костенурки и рифови акули редовно правят компания на леководолазите. Мястото вече е доста популярно сред туристите, след като стана част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Erg Chebbi, Мароко

Няколко чудеса на природата

Хипнотизиращите пясъчни дюни се намират в близост до малкото селце Мерзуга в Мароко. Те се простират на 22 км и са любима дестинация за приключенски настроените туристи.

Разходка по билото на 150-метровата дюна, вечеря край лагерния огън и закуска под магическите лъчи на изгрева са невероятните изживявания, които мястото предлага.

Lake Tekapo, Нова Зеландия

Няколко чудеса на природата

Между Крайстчърч и Куинсланд, в подножието на Южните Алпи, се намира езеро с неземен нюанс на синьото, обградено от цветето лупина, което покрива бреговете му с дебел килим от бяло, розово и лилаво.

Въпреки че има няколко хотела в южния край на езерото, районът все още е девствен, самотен и изумително красив.

Zhangjiajie National Forest Park, Китай

Няколко чудеса на природата

Намира се в северната част на провинция Хунан. Карстови планини, високи 3000 м, крият богатството на дерета, проломи, басейни и водопади между техните стройни пясъчни структури.

Светът се запозна с красотата на мястото, след като една от планините беше снимачна площадка за филма „Аватар“ и дори беше прекръстена от Southern Sky Column на Avatar Hallelujah Mountain.

Nā Pali Coast State Park, Хаваи

Няколко чудеса на природата

Няма нужда хавайските острови да бъдат представяни – те са известни на всички ни със своята изключителна красота. Na Pali Coast State Park в северозападната част на остров Кауай обаче заслужава специално внимание.

Обграден от огромни скални образувания и недостъпен за превозни средства, паркът е рай за туристите с неговите пътеки, прокарани в непосредствена близост до ръба на скалите. За да посетите мястото, се изискват специални разрешителни за туризъм и къмпинг.

Perito Moreno Glacier, Аржентина

Няколко чудеса на природата

Патагония често се споменава сред най-магическите места в света. Извисяващият се 70 метра над нивото на водата Perito Moreno Glacier предоставя спираща дъха ледена гледка.

Това е най-големият запас от сладка вода на планетата. Ледникът се намира в Los Glaciares National Park, който се състои от 355 подобни на него ледени планини.

Derweze gas crater, Туркменистан

Няколко чудеса на природата

Горящата пещера, наречена „Вратата към Ада“ от местните жители, е природно чудо, станало известно на света благодарение на съвсем малко помощ от човека.

Когато съветските геолози сондирали района в търсене на природен газ през 1971 г., земята под съоръжението се срутила, оставяйки огромна празнина, изпълнена с горими газове.

Когато сондьорите решили да ги изгорят превантивно, никой не очаквал, че този огън ще се превърне в един вечен пламък, който гори и днес.

Blue Lagoon, Исландия

Няколко чудеса на природата

„Енергия за живот чрез силите на природата“ – това е мотото на уебсайта за Blue Lagoon. Най-популярната геотермална спа в Исландия не само стимулира тялото с димящи води и силициева кал, но и успокоява душата с гледка към невероятния пейзаж.

Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я превръща в уникално и единствено по рода си място в света.

Fly Geyser, САЩ

Няколко чудеса на природата

Това извънземно изглеждащо възвишение не е напълно естествено явление, а по-скоро се е получило в резултат на човешка намеса. В началото на 20 век земната повърхност в района е пробита при тестове, като никой не прогнозира, че горещата вода няма да остане затворена за дълго.

Няколко десетилетия по-късно тя бликва на повърхността, оставяйки след себе си разтворени минерали. Те се натрупват с течение на времето и формират странно творение, което все още се разширява.

Champagne Pool, Нова Зеландия

Няколко чудеса на природата

Някои казват, че това е най-завладяващата атракция на Нова Зеландия. Други пък твърдят, че е може би най-очарователното място на Земята.

Така очакванията на туристите за Champagne Pool са наистина високи. Но шансовете това многоцветно езерце с бълбукащи газове да ви накара да онемеете също са добри.

Chocolate Hills, Филипини

Няколко чудеса на природата

Шоколад и туризъм – две големи удоволствия на едно място. Това са над 1200 еднакви по форма хълмове, високи между 30 и 50 м.

През активния сезон те са покрити с трева, която се превръща в шоколадово кафява покривка в края на сухия сезон. Не сте фен на какаото? Някои сравняват хълмовете с женски гърди, а има и няколко други възможни асоциации.

Lagoona Colorada, Боливия

Няколко чудеса на природата

Няма начин да не погледнете към това място с розови очила. Стотици птици розово фламинго живеят в червеникавите, сини, бели и жълти води на Laguna Colorada.

Водата тук мени цвета си в резултат от пигментацията на някои водорасли и серните утайки в района, което се превръща в незабравима гледка.

Blyde River Canyon, Южна Африка

Няколко чудеса на природата

Дългото 33 км ждрело се смята за третия по големина каньон в света и определено обира лаврите за разнообразен и достъпен пейзаж.

Добрата туристическа инфраструктура в региона прави буйните хълмове, острите завои и огромните речни дупки изненадващо приятелска и приветлива територия за туристите.

източник: profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар