Home Забавно Победители в конкурса Optical Illusions 2019

Победители в конкурса Optical Illusions 2019

от izumitelno
0 коментар 171 преглеждания

В САЩ ежегодно се провежда конкурс за най-добра оптична илюзия. Обикновено се започва през есента, но тази година се отложи до декември, така че илюзиите успяха да се успокоят и пренавият.

Победители в конкурса Optical Illusions 2019

Запознайте се с 10-те финалиста…

 

1-во място. Илюзия с двойна ос

Франк Форс, САЩ

Въртящата се форма противоречи на логиката, движейки се едновременно в хоризонталната и вертикалната ос на измерване, и освен това посоката на нейното движение не винаги е ясна. Самият автор твърди, че във видеото има малки намеци, които улесняват разбирането на това, което всъщност се случва пред зрителя.

 

2-ро място. Промяна на цвета

Харуаки Фукуда. Япония

Ако погледнете движещи се точки отгоре надолу, виждаме червени и зелени светлини. Но си струва да ги гледате отляво надясно (или отдясно наляво), тъй като към цветовете се добавя жълто. И това предполага, че възприемането на цветовете е резултат от мозъка. Това може следващия път да обясните на полицая.

 

3-то място. Илюзия с въртящи се кръгове

Райан Е. Б. Мружек и Гидеон Пол Капловиц, САЩ

Централният кръг се върти около оста си. Но ако добавите към него четири кръга, въртящи се в обратна посока, тогава оста на неговото движение се възприема като изкривена. Ефектът от илюзията ще бъде възможно най-силен, казват авторите, ако погледнете окръжностите с периферно зрение.

 

Илюзия с пръсти

Кенри Кодака, Япония

Страхотна оптична илюзия от японски ентусиасти, която е лесно да се повтори самостоятелно. Всичко, от което се нуждаете, е огледало и доброволец, готов да осигури пръсти.

 

Птица, гледаща на дясно

Кокичи Сугихара, Япония

Обект, който прилича на птица с обърната глава надясно, не може да бъде обърнат, така че птицата да гледа на ляво. Звучи като японско тристишие, нали? Самият автор поетично описва илюзията по следния начин: „Математически линейно симетричната структура в триизмерното пространство е инвариантна на въртене на 180 градуса около линията на симетрия.“

 

Въртене на спирали

Артур Г. Шапиро, САЩ

Спирала, която се върти в различни посоки, в зависимост от това как я гледате. Ако покриете лявото си око, спиралата се върти по посока на часовниковата стрелка; ако е дясното око – обратно на часовниковата стрелка. Ако погледнете спиралата с две очи и примигвате, изглежда, че лявата спирала се движи нагоре, а дясната се движи надолу. Не питай как го е направил авторът – магия!

 

3D графити

Джак Бауърс, САЩ

Известният куб на Некер, който от 1932 г. продължава да се утвърждава с неумолим успех, и ни кара да поставим под въпрос всички наши представи за перспективата. Сега в 3D!

 

Магически кръстове и нули

Джани Сарконе и Мери Джо Уебър, Италия и Швейцария

Приспивайки вашата бдителност с детски трик, авторите на илюзията демонстрират, че човешката зрителна система може да тълкува цветовете по невероятен начин и че чувствителността към яркостта на цветовете е лесно да се заблуди.

 

Илюзия на светкавица

Майк Пикар и Гърприт Синг, Великобритания

В тази илюзия сякаш оживява картината на холандския художник Лудолф Бакхайзен.

 

Двупосочни стрелки

Мат Притчард, Великобритания

С помощта на прости фигури, изрязани от картон, можете да влудите всеки, който иска да разбере как се получава това!!!

Може да харесате още

Оставете коментар