Победители в конкурса Optical Illusions 2019

В САЩ ежегодно се провежда конкурс за най-добра оптична илюзия. Обикновено се започва през есента, но тази година се отложи до декември, така че илюзиите успяха да се успокоят и пренавият.

Запознайте се с 10-те финалиста…

 

1-во място. Илюзия с двойна ос

Франк Форс, САЩ

Въртящата се форма противоречи на логиката, движейки се едновременно в хоризонталната и вертикалната ос на измерване, и освен това посоката на нейното движение не винаги е ясна. Самият автор твърди, че във видеото има малки намеци, които улесняват разбирането на това, което всъщност се случва пред зрителя.

 

2-ро място. Промяна на цвета

Харуаки Фукуда. Япония

Ако погледнете движещи се точки отгоре надолу, виждаме червени и зелени светлини. Но си струва да ги гледате отляво надясно (или отдясно наляво), тъй като към цветовете се добавя жълто. И това предполага, че възприемането на цветовете е резултат от мозъка. Това може следващия път да обясните на полицая.

 

3-то място. Илюзия с въртящи се кръгове

Райан Е. Б. Мружек и Гидеон Пол Капловиц, САЩ

Централният кръг се върти около оста си. Но ако добавите към него четири кръга, въртящи се в обратна посока, тогава оста на неговото движение се възприема като изкривена. Ефектът от илюзията ще бъде възможно най-силен, казват авторите, ако погледнете окръжностите с периферно зрение.

 

Илюзия с пръсти

Кенри Кодака, Япония

Страхотна оптична илюзия от японски ентусиасти, която е лесно да се повтори самостоятелно. Всичко, от което се нуждаете, е огледало и доброволец, готов да осигури пръсти.

 

Птица, гледаща на дясно

Кокичи Сугихара, Япония

Обект, който прилича на птица с обърната глава надясно, не може да бъде обърнат, така че птицата да гледа на ляво. Звучи като японско тристишие, нали? Самият автор поетично описва илюзията по следния начин: “Математически линейно симетричната структура в триизмерното пространство е инвариантна на въртене на 180 градуса около линията на симетрия.”

 

Въртене на спирали

Артур Г. Шапиро, САЩ

Спирала, която се върти в различни посоки, в зависимост от това как я гледате. Ако покриете лявото си око, спиралата се върти по посока на часовниковата стрелка; ако е дясното око – обратно на часовниковата стрелка. Ако погледнете спиралата с две очи и примигвате, изглежда, че лявата спирала се движи нагоре, а дясната се движи надолу. Не питай как го е направил авторът – магия!

 

3D графити

Джак Бауърс, САЩ

Известният куб на Некер, който от 1932 г. продължава да се утвърждава с неумолим успех, и ни кара да поставим под въпрос всички наши представи за перспективата. Сега в 3D!

 

Магически кръстове и нули

Джани Сарконе и Мери Джо Уебър, Италия и Швейцария

Приспивайки вашата бдителност с детски трик, авторите на илюзията демонстрират, че човешката зрителна система може да тълкува цветовете по невероятен начин и че чувствителността към яркостта на цветовете е лесно да се заблуди.

 

Илюзия на светкавица

Майк Пикар и Гърприт Синг, Великобритания

В тази илюзия сякаш оживява картината на холандския художник Лудолф Бакхайзен.

 

Двупосочни стрелки

Мат Притчард, Великобритания

С помощта на прости фигури, изрязани от картон, можете да влудите всеки, който иска да разбере как се получава това!!!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =