Home Любопитно Злато и сребро за милиони изтича в канализацията в Швейцария всяка година

Злато и сребро за милиони изтича в канализацията в Швейцария всяка година

от izumitelno
0 коментар 1,7K преглеждания

На всички ни се е случвало да пуснем водата в тоалетната и да съжаляваме, но очевидно в Швейцария „там долу“ си е направо златна мина – буквално.

Учени са изчислили, че годишно само в Швейцария злато за около 1,5 милиона долара и сребро за още толкова попадат в шахтите на канализацията. Това са 3 милиона долара годишно, които изтичат надолу по канала всяка година.

Злато и сребро за милиони изтича в канализацията в Швейцария всяка година
pixabay.com

Преди да запретнете ръкави и да поставите запушалка на носа си имайте предвид, че усилието не си заслужава, дори ако включите всички други видове метали, които могат да се открият „долу“.

Екипът от Швейцарския Федерелен Институт по Водни Науки и Технологии (Eawag) под наблюдението на Офиса по околната среда е анализирал 64 завода (!!! б.р.) за третиране на отпадни води в страната.

Учените установили, че годишно в канализацията на национално ниво попадат 43 килограма злато, 3000 кт сребро, 1070 кг гадолиний, 1500 кг неодим и 150 кг итрий.

Наличието на метали в отпадните води е известен факт от много време насам. Водата често се използва за напояване на култури и е важно да се знае как съставът й засяга почвата, в която се използва. Някои елементи са токсични и използването им за напояване на  хранителни култури е фундаментално лоша идея.

Едва преди няколко години изследователите в САЩ решиха да търсят ценни метали. Те откриха злато в американската отпадъчна утайка на стойност около 13 млн. долара.

Според изследователите на Eawag металите, открити в швейцарската канализация, не представляват риск за околната среда. Тяхното изследване просто показва колко много благороден метал се губи.

Гадолиний, неодим и итрий са всички редки метали с приложения, които варират от неутронна радиография за лечение на тумори до производство на магнити, сплави и т.н.

Как може да попадат в канализацията, вероятно се чудите. Някои от тях очевидно са от домакинства.

 
Злато и сребро за милиони изтича в канализацията в Швейцария всяка година
pixabay.com

Едно проучване още от 2002 г. например установява, че много от открития живак в отпадъчните води на Стокхолм, Швеция, идва от амалгамата, използвана за запълване на зъбните кариеси, докато оловото и хромът идват от измиванията на автомобили.

Изследването на САЩ от 2015 г. също така отбелязва, че много от металите, които откриват, вероятно са резултат от промишлена дейност. Екипът на Eawag установи, че концентрациите на метали в отпадни води варират от регион до регион, което съответства на тази хипотеза.

„Например в кантон Юра са открити повишени концентрации на рутений, родий и злато (вероятно заради часовникарската индустрия) и арсеник (вероятно геогенен) в части на Граубюнден и Вале“, пишат в изявлението си.

 

„На някои места в Тичино концентрациите на злато в утайките от пречиствателни станции са достатъчно високи, за да си струва извличането му. Това може да се дължи на наличието на няколко златни рафинерии в региона“.

В най-общия случай обаче опитът да се съберат металите не си заслужава усилията или финансово или количествено.

Например общата наличност на алуминий и мед в отпадните води се изчислява съответно на 0,2% и 4% от годишния внос на Швейцария.

Изследването обаче има съществена стойност от гледна точка на околната среда. То е публикувано в Environmental Science and Technology.

инфо: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар