Home Любопитно Ето как да правите разлика между сърдечна и паник атака

Ето как да правите разлика между сърдечна и паник атака

от izumitelno
0 коментар 192 преглеждания

Инфарктът и паник атаката се отличават със сходни симптоми. Освен това си приличат по своята интензивност. Пациентите се оплакват от силна болка в гръдния кош, пробождания в гърдите, гадене, изпотяване и неравномерно дишане.

Когато човек получава инфаркт, е напълно вероятно да изпита паника. Ето защо двете състояния често се бъркат.

Въпреки това можете да се научите да ги разграничавате, пише BrightSide.

 

Ето как да правите разлика между сърдечна и паник атака

Как да различите сърдечния удар?

Хората, преживели инфаркт, твърдят, че болката е остра, като свиване в гръдната област. По правило тя се проявява в центъра на гръдния кош, но е напълно възможно и да се движи надолу по лявата ръка и гърба.

 

В областта на челюстта, по-точно в долната ѝ част и зъбите, към шията и част от раменете има болка, която кара човек да се присвие.

Интензивността варира от човек до човек, а болката трае около 5 минути. Колко и да е силна, тя не пречи на дишането.

Болезненото чувство обикновено е ограничено в лявата страна. Това състояние често е придружено от студена, лепкава пот , чувство на гадене и дори повръщане.

Важно – обадете се на бърза помощ, преди да са минали 5 минути. Не чакайте!

Дишането се учестява по време на сърдечна атака. В случай че инфарктът е причина човекът да изпадне в паническа атака, настъпват и сериозни проблеми с дишането.

Паниката атакува! Как да я разпознаете?

Паник атаката може да ви застигне навсякъде, дори и по време на най-обикновена ситуация. Например в кино, на концерт и т.н. Обикновено е необходимо да мине известно време (десетина минути), преди да разберете, че тя е настъпила.

Тя също се отличава с болка в гърдите. Разликата е, че се усеща като вълнение – т.е идва на вълни. Тази болка се издига нагоре към гърлото и след това пада.

В рамките на паник атака също се усеща страх. Той обаче е алогичен. Пациентите често си мислят, че са луди. Че всеки момент ще се задушат.

Изтръпването съпровожда и паник атаката. То обаче не е само от едната страна, както при инфаркта. Усеща се и в двете ръце, като може да обхване и краката. Човек се чувства „като вцепенен“.

 

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар