Home Забавно Имат ли дърветата „лица“?

Имат ли дърветата „лица“?

от izumitelno
0 коментар 23 преглеждания

Чували ли сте за техниката „огледално“ отражение? Именно нея използва италианският фотограф Елидо Турко (Elido Turco), когато снима.

Турко казва: „Хълмовете имат очи, стените – уши, а пъновете и стволовете на дърветата – лица!“. Според него съществуват горски духове, които му помагат в работата. Как да спорим, когато доказателствата се виждат в снимките му? Професията и познанията на човек на изкуството, помагат на фотографа да общува с природата като с жива. Допринася и допълнителната сензитивност.

Всяко дърво има уникална кора – много рядко се намират две еднакви дървета. Всяко едно е уникално, както са хората. Точните думи на Турко са:

„Също като при хората – лицата на мнозина си приличат, но всяко от тях си има по нещо строго индивуално. Така е дори и при близнаците!“.

За арт-проекта си, фотографът е използвал стотици дървета и пънове. После избрал най-добрите попадения и с помощта на съвременната техника създал причудливи същества. Проектът е наречен  „Dream Creatures“ („Създания от сънищата“).

Древните хора имали схващане, че всяко живо същество, което броди на Земята е пазено от божество-покровител. В негова чест трябвало да се принасят дарове. Дори най-малките действия като това да откъснеш плод от дървото трябвало да бъдат съпроводени с молене и пренасяне на жертва – на риба или дивеч.

Арт-проектът на Елидо Турко се състои именно в това – да покаже връзката между природата и човека. Нещо, което много от нас са забравили. Фотографът с умиление говори за своите „горски духове“, които са довели до неговата популярност. Много други фотографи също използват природата в своето изкуство.

 

Търговски обучения - myjobistosell.com

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар