Home Любопитно Кратки, но интересни факта за левичарите

Кратки, но интересни факта за левичарите

от izumitelno
0 коментар 2,K преглеждания

Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Бил Гейтс, Леонардо да Винчи, Принц Уилям и Анджелина Джоли? На пръв поглед абсолютно нищо, нали? И все пак има нещо, което ги свързва с още 10% от населението по света. Какво ли – ами, всички те са левичари.

В политиката, шоубизнеса, армията, науката и изкуството – левичарите са навсякъде. Левичари са Аристотел и Ницше, Юлий Цезар, Роналд Рейгън и Бил Клинтън, Рафаело, Микеланджело, Ханс Кристиан Андерсен, Чарли Чаплин и Сара-Джесика Паркър.

През 1984 г. Международната конфедерация на левичарите, в знак на протест срещу устроения за десноръките свят, обяви 13 август за свой международен празник. 

 Днес решихме да ви представим 10 интересни факта за левичарите.

 

Кратки, но интересни факта за левичарите

1. Левичарите по-често се раждат през втората половина от годината, докато десничарите – през първата.

2. Левичарите виждат света по различен начин. Смята се, че когато гледат даден образ, те използват противоположни полукълба на мозъка, в сравнение с десничарите. Оттам и различното възприятие.

3. Според астрологията щастливият ден на леворъките е вторник.

 

4. На QWERTY клавиатурата само с лявата ръка могат да се напишат 1447 думи (английски), докато с дясната те са само 187.

5. Години наред се смяташе, че левичарите са по-податливи към алкохолизъм. Изследване от 2011 година разби този мит на пух и прах, но все пак потвърди, че левичарите пият по-често.

6. Според статистиката, хората пишещи с дясната ръка, живеят около 9 години по-дълго от левичарите.

7. В мюсюлманския свят лявата ръка се счита за „нечиста“. Тя се използва само за тоалет и с нея е недопустимо да се храни човек.

8. Специфичен ген определя дали човек е левичар или десничар още в утробата на майката.

9. Американски учен пък установи, че хора с по-тясна долна част на лицето много по-често са левичари, отколкото мъжете и жените с широка брадичка и долна челюст.

10. Левичари са 20% от близнаците, което е два пъти повече от обикновено.

 

инфо: 10te.bg / ЮЛИЯН ЛАЗАРОВ

Може да харесате още

Оставете коментар