Home Любопитно На какво се дължи феномена „на върха на езика ми е“?

На какво се дължи феномена „на върха на езика ми е“?

от izumitelno
0 коментар 428 преглеждания

Няма как да не ви се е случвало да ви зададат въпрос, на който знаете отговора, но в същия момент установявате ще не може да го формулирате или да използвате правилната дума. „Момент, на върха на езика ми е…“ – казват много от нас в този момент. На какво се дължи обаче този феномен?

На какво се дължи феномена „на върха на езика ми е“?

Първо, това състояние си има научно име. То е известно като „летологика“ или феноменът „на върха на езика“. Психолозите определят това явление като чувство, което съпровожда временната неспособност да се извлече информация от паметта.

Въпреки отговора да ни е ясен, неуловимата информация изглежда, че е на границата на нашия разум. Това чувство може да бъде разочароващо, когато го изпитвате, но едно от предимствата на летологиката е, че позволява на изследователите да анализират различни аспекти на паметта.

Някои интересни неща, които изследователите на феномена са открили включват:

  • Феноменът на върха на езика е универсален. Проучванията показват, че около 90% от анкетираните, говорещи различни езици от цял свят признават за мигове, в които спомен изглеждат моментно недостъпен за паметта им.
  • Тези моменти се случват доста често и тази честота се увеличава с възрастта. Младите хора обикновено се сблъскват с летологиката около един път на седмица, докато при по-възрастните честотата може да достигне и до веднъж на ден.
  • Хората често си спомнят само частични данни. Например, те могат да си спомнят буквата, с която започва думата или броя на сричките, които тя съдържа.

Как изследователите обясняват летологиката?
Езикът е изключително сложен процес. По-голямата част от времето може дори и да не се замисляме докато говорим нещо. Мислим за нещо, мозъкът определя думи, които да артикулират тези абстрактни идеи и ние говорим това, което е ни е дошло на ум. Но тъй като този процес е толкова сложен, всякакви неща могат да се объркат, включително да изпитаме феноменът „на върха на езика“.

Летологика е по-вероятно да се изпита, когато хората са уморени, например, въпреки че други характеристики на паметта, като колко добре е кодирана информацията и наличието на каквито и да било пречещи спомени, също могат да имат влияние.

Автор: Пламен Господинов

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар