Home Любопитно Най-бруталната морска трагедия в света – Вилхелм Густлоф, корабът на смъртта

Най-бруталната морска трагедия в света – Вилхелм Густлоф, корабът на смъртта

от izumitelno
0 коментар 4,6K преглеждания

Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична история, вдъхновила редица филми и книги. Но не се заблуждавайте, че това е най-ужасяващият морски случай.

Далеч по-брутална е съдбата на немския лайнер Вилхелм Густлоф, известен като Корабът на смъртта. Именно, след качването си на него през януари 1945 година, намират смъртта си близо над 9 000 души, сред които основно жени и деца.

 

Най-бруталната морска трагедия в света - Вилхелм Густлоф, корабът на смъртта

В началото на 1945 година краят на Втората световна война все още не е факт. Съветските войски настъпват освирепели към Германия, а населението там се опитва всячески да съхрани живота си.

В търсене на спасение повече от 10 000 души, сред които германци, поляци, литовци, естонци и други, се качват на лайнер, побиращ под 2 000 души. Но именно този техен избор е най-голямата им грешка.

 

Най-бруталната морска трагедия в света - Вилхелм Густлоф, корабът на смъртта

Когато Вилхелм Густлоф тръгва от Данцинг, той е забелязан от съветските войски. Щом корабът се оказва в Балтийско море, стрелбата по него започва.

След торпедата още на борда намерили смъртта си много пътници. Други загинали, хвърляйки се от кораба. Трети пък се опитвали да оцелеят във водата, но тя била толкова ледена, че те замръзнали.

От всички, качили се на Кораба на смъртта, успели да оцелеят едва около хиляда души, благодарение на спасителни лодки. Други 9 000 хиляди обаче остават завинаги погребани в морските дълбини.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар