Home Загадки Най-голямата нерешена мистерия в САЩ

Най-голямата нерешена мистерия в САЩ

от izumitelno
0 коментар 6,3K преглеждания

Повече от 135 години хората съобщават за странни светлини над хоризонта в град Марфа, Тексас.

Никой не знае точно какво са те и това ги прави толкова завладяващи. Първият известен случай, при който свидетел забелязва светлините, е през далечната 1883 г. Млад каубой на име Робърт Рийд Елисън вижда странното явление и е толкова изплашен, че разказва на всички в града.

 

Най-голямата нерешена мистерия в САЩ
изображение – vesti.bg

Оттогава насам фермери, военнослужещи и туристи съобщават, че са виждали пулсиращи цветни топки светлина около Марфа.

В ясни нощи хора от цял свят се събират в малкото градче, за да наблюдават тайнственото явление.

Обяснения за светлините има много, но нито едно от тях не дава задоволителен отговор на въпроса, какво поражда феномена.

Различни хора са предполагали, че това са духове на починали, извънземни, секретни летателни апарати и т.н.

 

Жителите на града с около 2 хил. души население не търсят обяснение. За тях приходите от туризъм са спасителни. Има ежегоден фестивал на светлините в Марфа и градът е инвестирал 720 000 щатски долара от федерално и щатско финансиране за разширяване на посетителския център, където туристите могат да гледат светлините.

 

Феноменът е видим само в ясни нощи, но няма никаква гаранция, че дошлите за целта хора ще успеят да го наблюдават. Едно от обясненията е, че това са отразените светлини на автомобилите от близката магистрала. Когато горещият въздух близо до повърхността на пустинята се издига вечер, той образува нещо като балони. Те служат като лещи и усилват светлините от фаровете на колите.

Проблемът на това обяснение е, че хора са ставали свидетели на явлението много преди да има магистрала в района. Също така светлини са забелязвани на места в цялата околност на Марфа. Обикновено те „танцуват“ нагоре – надолу и назад – напред, променят яркостта си и изчезват внезапно, което също трудно се вписва в теорията за автомобилните фарове.

 

 

инфо: vesti.bg / Николай Киров

Може да харесате още

Оставете коментар