Home Любопитно Най-изпечените български измамници

Най-изпечените български измамници

от izumitelno
0 коментар 2,1K преглеждания

Има една теория, според която българите са генетично предразположени да хитруват, мамят и лъжат наивните. Родните измамници са действали още по време на Възраждането, та чак до наши дни.

Дали тази национална особеност си има своето историческо оправдание, предвид факта, че дълго сме живели в тежки условия под чуждо робство, или става дума за градски легенди, е трудно да се каже. 

Ето и най-култовите родни измамници:

 

Най-изпечените български измамници
Снимка: sanovnik.bg

Фалшив Левски

Никога няма за узнаем името на находчивия българин, пратил рекетьорско писмо на 12 февруари 1876 г. до богатия търговец Христо Пулиев от Карлово. В него фалшивият Левски настоява за 10 липи, защото като отидя в Карлово, първо и първо ща да убия майка ти, после ща изгора и мишкити ви.

Писмото е открито в архива на Найден Геров. То е подписано от човек, представящ се за по-малкия брат Левски – Петър, който също е носил прозвището Левски. Не става ясно дали търговецът се е поддал на рекета и е изпратил жълтиците.

Фалшификатори на валута

Най-известните български фалшификатори на валута са хъшовете, работили във възрожденското ателие на Киро Тулешков. Те са били майстори и са произвеждали руски рубли, турски лири и всякаква друга чужда валута.

Майстор фалшификатор бил Петър Дългият – Татмата, родом от Болград, който по професия бил златар. С него работили Димитър Македонски, Иванчо Бесарабчето и др., чиито имена са потънали в забвение.

Николай Наумов – Кольо Американеца

 

Николай Наумов или Кольо Американеца, както са го познавали мнозина, бил на гурбет в Америка, за да търси злато в Калифорния. След изчерпване на златните залежи известно време се препитавал с измами с т.нар Fool`s Gold – злато за глупаци, но след това се върнал у нас.

Тук той измислил схема да събира пари от алчни наивници. Обяснавал на ушенце, че може да построи алхимична лаборатория, където от 1 кг злато да прави поне 3 кг. Заслепени от алчност, те инвестирали в него.

Друми Друмев

Този изпечен тарикат не разбира от пари и злато, но има находчиви идеи. Той решава да възкреси легендата с имането на Иван Шишман. Той си събира нещата и хуква по Европа, където обяснява на богати самотни дами за чудното съкровище, скрито в земята.

Четири делви със златни монети, девет делви със сребърни монети, пет ковчежета с брилянти и други накити заровил цар Иван Шишман в крепостта Урвич край Кокаляне. Само трябвало някоя наивна дама да инвестира в разкопките. Намерили се няколко такива, сред които баронеса Де Н. от Брюксел.

Мадам Мерита

Най-изпечените български измамници

Снимка: sanovnik.bg

Мадам Мерита и една от първите български ясновидки и е първообразът на телевизионните врачки, които пророкуват по ЕГН и срещу пари какво ще ви се случи. Тя била толкова чаровна и изпечена, че успяла да оплете в мрежите си дори Богдан Филов.

Месеци след консултацията с нея, където тя му предрекла министерско кресло, той е поканен да оглави просветното министерство в кабинета на Георги Кьосеиванов, а две години по-късно става и министър-председател. Един от малкото случаи, в които Мадам Мерита в действителност е познала нещо, взирайки се в линиите на ръката на клиент.

Пантуди

Евреинът Давид Леви е висок, строен, с правилни черти на лицето и живи очи. Той решава да смени името си на Димитър Леков, но в историята ще остане с прякора си Пантуди.

Леков говори свободно френски, немски, испански, гръчки, турски, малко английски. Красавецът обикаля цяла Европа и дори Африка, където живее не издръжката на заможни дами.

По-късно решава да зареже това и става каберетен артист. Гастролира в Император Диле, Мулен Руж и други лъскави заведения. Гвоздеят на програмата е разиграването на търг на красива куртизантка, за чиито прелести клиентите наддават.

Измамата лъсва, когато една вечер сумата достига 50 000 лева, но никой не наддава. Оказва се, че предложилият най-висока сума е поставено лице, чиято работа е да кара другите да наддават.

 

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар