Home Любопитно Непознатата история на клана Ротшилд

Непознатата история на клана Ротшилд

от izumitelno
0 коментар 12,9K преглеждания

Какво всъщност знаем за Ротшилд – едно от най-богатите и влиятелни семейства в света

Едва ли има човек, който да не е чувал поне веднъж за клана Ротшилд – едно от най-заможните и влиятелни семейства в световната история. Общото богатство на членовете на тази фамилия е трудно да се изчисли, но според някои става въпрос за сума от около 2 трилиона долара! По тази причина не е никак изненадващо, че името Ротшилд стои в основата на редица конспиративни теории. Някои смятат, че те контролират почти всеки аспект на глобалната икономика, а други са на мнение, че са тясно свързани с тайната организация на илюминатите. Каква всъщност е истината за това прочуто семейство? И какви изненади крие историята на Ротшилд?

Непознатата история на клана Ротшилд
Снимка: trud.bg

Ротшилд и Наполеоновите войни

Историята на клана Ротшилд е наистина дълга. Може да ви прозвучи невероятно, но той е изиграл важна роля за поражението на Наполеон в битката при Ватерло. Тъй като по това време влиятелното семейство вече имало банки из почти цяла Европа, то напълно легално можело да плаща на армиите и на Франция, и на Англия. Въпреки че обещал на Наполеон да не позволи френско злато да преминава в чужди ръце, Нейтън Майер Ротшилд започнал да го превежда в Испания и да спонсорира войските на британския фелдмаршал Уелингтън. По съвременни оценки, отпусната помощ била в размер на около 900 млн. долара.

Връзки с Ватикана

Преди Италия да се превърне в страната, която познаваме днес, банка, свързана с клана Ротшилд, редовно отпускала заеми на Папската държава (съществувала между 756 и 1870 г. Тя се намирала в централната част на Апенинския полуостров и била управлявана от папата), както и на херцогствата Парма и Тоскана. След обединението на Италия през 1861 г. (т. нар. Рисорджименто), неаполитанският клон на семейство Ротшилд бил принуден да затвори своята банка. Те, обаче, установили стабилни връзки с друга банка – тази на Ватикана. Доказателство за това е срещата на Карл фон Ротшилд с папа Григорий XVI през 1832 г., по време на която представителят на влиятелната фамилия не бил накаран да целуне краката на ръководителя на Римокатолическата църква, каквато била традицията по това време.

Независимост за продан

Началото на 19 в. е един от най-съдбоносните периоди в историята на Бразилия. Страната била твърдо решена да се откъсне от контрола на Португалия и да стане независима, което довело до избухването на война между двете държави. Конфликтът продължил от 1822 до 1825 г. и накрая Португалия се съгласила да признае независимостта на Бразилия, но при едно условие – да получи 2 милиона лири стерлинги. Тук се намесил кланът Ротшилд, който осигурил тази сума. В замяна, Бразилия се ангажирала да изплати всички задължения, които Португалия дължи на фамилната компания. В резултат, семейство Ротшилд успяло да увеличи значително не само своето богатство, но и влиянието си на международната политическа сцена.

В помощ на американската икономика

През 1895 г. САЩ изпадат в тежка рецесия. Правителството не разполага с почти никакво злато и е изправено пред сериозната опасност да не може да погаси своите дългове. Президентът Гроувър Кливланд решил да се обърне за помощ към Натаниъл Майер Ротшилд. Опитният финансист на свой ред се свързал с Джон Пирпонт Морган и двамата отпуснали заем на американските власти, с който те успели да погасят своите задължения. Това на практика спасило икономиката на САЩ от тотален колапс. И до ден днешен този заем е сочен от привържениците на конспиративните теории като причина за предполагаемото влияние, което кланът Ротшилд има върху Федералния резерв.

Собственици на миннодобивна компания

„Рио Тинто“ е една от най-големите миннодобивни компании в света. Основана е през 1873 г., когато група инвеститори купуват минен комплекс от испанското правителство. Около две десетилетия по-късно, към компанията се присъединява семейство Ротшилд. Резултатите не закъсняват – дейността й се разраства, а печалбите рязко се увеличават. „Рио Тинто“ добива желязо, мед, диаманти, уран и др. Твърди се, че самата британска кралица Елизабет Втора е акционер в компанията чрез частна банкова сметка.

Бракове между роднини

Сключването на бракове между братовчеди е практика, която в продължение на векове била смятана за нещо напълно нормално. По този начин благородническите семейства искали да запазят както чистотата на своята кръвна линия, така и натрупаните от тях богатства. Основателят на клана Ротшилд Майер Амшел Ротшилд определено бил привърженик на тази концепция. Той наложил правило, според което всички жени от семейството трябва да сключват брак единствено със свои братовчеди, ако искат да имат право на наследство. Целта на Майер Амшел Ротшилд била да гарантира, че спечелените от неговото семейство пари няма да попаднат в ръцете на „чужди“ хора.

Рекордна колекция

Един от членовете на фамилия Ротшилд – лорд Валтер, бил страстен почитател на зоологията. Като дете той започнал да колекционира животни и насекоми, но бил принуден да се захване със семейния бизнес в сферата на финансите. Тази работа, обаче, му била изключително чужда и той изобщо не можел да се справя със задълженията си. Така, през 1908 г. неговите родители основали природонаучен музей и лорд Валтер получил възможността да се отдаде на своята истинска страст. През следващите години той събрал внушителна колекция, състояща се от стотици хиляди животни и насекоми от цял свят (смята се, че това е най-голямата подобна частна колекция в историята). Лорд Валтер е известен и с това, че пътувал с карета, теглена от зебри. По този начин той искал да демонстрира, че въпросните животни могат да бъдат опитомени.

 

източник: vesti.bg / Русалин Венев

Може да харесате още

Оставете коментар