Home Любопитно Подслушват ли ни: Защо, когато говорим за някой продукт, започват да ни излизат реклами с него?

Подслушват ли ни: Защо, когато говорим за някой продукт, започват да ни излизат реклами с него?

от izumitelno
0 коментар 19,2K преглеждания

Цялата тази дейност и начини на поведение се регистрират и анализират. След това данните се използват, за да се направят профил и прогнози за личността

Всички, които използват Instagram и Facebook, са го изпитвали неведнъж: обсъждате с приятелите си някаква тема или продукт и малко след това виждате реклама на него. Оправдан ли е страхът, че социалните мрежи ни шпионират?

Оставянето на следи в интернет е неизбежно. Т. нар. бисквитки проследяват дейността ни – върху какво сме кликнали, какви продукти и услуги сме купували или разгледали, какви пароли сме използвали. Но ако сте изпратили в WhatsApp снимка на костюм на Hugo Boss, направена от вас, а час по-късно получите реклама на Hugo Boss в Instagram, какво точно означава това?

Според Королина Иванска, юрист и анализатор, доказателства за подслушване няма. „Въпреки че Facebook има няколко патента, които се занимават с дистанционно включване на микрофона, техническите лица, които са разгледали този въпрос, отричат това да се случва“, обяснява Иванска.

Instagram събира информация, която хората оставят, докато използват приложението. Това включва онова, което те доброволно споделят за себе си чрез снимки, харесвания, коментари и взаимодействие с други потребители. Събират се и други следи – като местоположение и по кое време на деня се използва приложението. Както и кои публикации привличат вниманието за по-дълго време.

Цялата тази дейност и начини на поведение се регистрират и анализират. След това данните се използват, за да се направят профил и прогнози за личността.

 

Данните на потребителите се събират в платформите на Meta и външни уебсайтове, които са интегрирали възможността за проследяване. Тези данни допринасят за изграждането на дигитален профил, който се използва при показването и таргетирането на реклами.

 

Подслушват ли ни: Защо, когато говорим за някой продукт, започват да ни излизат реклами с него?
Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

За да контролирате рекламите в Instagram, трябва да отидете в настройките на профила си във Facebook за „Приложения и уебсайтове“ (Apps and Websites). Там вашите предпочитания, които важат както за Instagram, така и за Facebook, могат да бъдат променени. „Откачете“ всички приложения, които са свързани с профила ви във Facebook. Отидете в настройките на вашия профил в Instagram и ограничете рекламите, които виждате. Изключете и проследяването на местоположението.

 

източник: blitz.bg

Може да харесате още