Home Любопитно Знаете ли, защо във Великобритания използват две отделни кранчета за вода? Причината е интересна

Знаете ли, защо във Великобритания използват две отделни кранчета за вода? Причината е интересна

от izumitelno
0 коментар 24,4K преглеждания

Светът е пълен с традиции, които изглеждат странни и необясними за чужденците. Една от тях са мивките в Обединеното кралство и някои бивши британски колонии, пише списание Обекти. Eто няколко причини за тази особеност.

Исторически

Повечето британски жилища датират от 19. и началото на 20. век, преди да се появят водни смесители. Някои домове са много по-стари.

Знаете ли, защо във Великобритания използват две отделни кранчета за вода? Причината е интересна

Когато е въведен вътрешен водопровод, той започва като проста система, която изпраща студена вода директно от мрежата към кухнята. Горещата вода е въведена по-късно, отделно. По този начин е създадена двойна система.

Законови

Във Великобритания има закон, който забранява смесването на студена и топла вода от бойлер.

Това произтича от факта, че не е имало централно отопление и във всяка къща е налична газова колона. В миналото е имало специален цилиндър като задължителна част от бойлера. Случвало се е водата там да застоява и цилиндърът да ръждясва, което я е правело неподходяща за пиене. Очевидно хората, въпреки това, са я смесвали.

Било е необходимо да се въведе закон, за да не се смесва студената вода, подходяща за пиене, и горещата от цилиндъра.

Икономични и естетически

Когато използвате две отделни кранчета, се предполага, че трябва да запушите мивката и да смесвате водата в нея. Разбира се, това означава да поддържате мивката безупречно чиста.

Когато имате смесител, вие отваряте кранчетата, избирате подходящата температура и едва тогава започвате да миете ръцете си под течащата вода, изразходвайки повече, отколкото ви е нужно.

Още една причина, на която можете да се натъкнете, ако четете отговорите, които британците дават на този въпрос, е чисто естетическа – жителите на Острова предпочитат традиционния дизайн – мивките с две кранчета за тях изглеждат по-красиво.

Може да харесате още

Оставете коментар