Home Загадки Съществуват ли наистина „Тъмните векове“? И преместил ли е Константин VII календара с 300 години за ден?

Съществуват ли наистина „Тъмните векове“? И преместил ли е Константин VII календара с 300 години за ден?

от izumitelno
0 коментар 22,2K преглеждания

Хериберт Илиг (Heribert Illig) е немски историк и публицист, който твърди, че римският император Ото II, папа Силвестър II и византийският император Константин VII са участвали в средновековна конспирация, която преместила европейския календар с 300 години за един ден.

За първи път Илиг представя идеята си през 1990 или 1690 г. – в зависимост дали теорията му е вярна.

Съществуват ли наистина "Тъмните векове"? И преместил ли е Константин VII календара с 300 години за ден?
pixabay

Според историка, Ото и Силвестър били решени да видят новото хилядолетие, но имали лошия късмет да са родени няколко столетия по-рано. За да се справят с проблема, те измислили нова бъдеща история и герои, които да участват в нея.

През 1986 г. Илиг бил изключително впечатлен от лекция, която разисквала фалшифицираните документи от Средновековието и решил да изследва проблема сам. Основният въпрос, който си задал, бил защо църквата ще позволи създаването на фалшиви документи, в които е написана „бъдеща“ история. Това го насочило към григорианския календар, който му изглеждал също толкова неточен.

Григорианският календар е дело на папа Григорий XIII и е представен през 1582 г. Преди това предпочитаният календар бил юлианския. Според папа Григорий годината в юлианския календар била с 11 минути по-дълга. Илиг заключил, че предположението на Григорий, че интервалът между двата календара е бил 1257 години, е напълно невярно. Според изчисленията на историка точната цифра е 1627 години.

Това не било достатъчно доказателство за потвърждаване на теорията, затова Илиг се опитал да открие още по-неопровержими такива. Така открил някои много любопитни пропуски в историята. Например Константинопол е основан през 558 г. и както много други градове по света, е започнал съществуването си като малко селище, което постоянно се разраствало.

 

Построяването на града приключило през 908 г. Дали наистина днешен Истанбул е строен 350 години? Или всъщност е построен за далеч по-кратък период от време, но конспирацията на Ото и Силвестър е изместила датата с няколко столетия?

Като цяло няма много археологически доказателства точно за този времеви период. Не е отбелязан и сериозен технологичен, социален, или земеделски напредък. Тези, които подкрепят теорията, смятат, че точно заради това периодът се нарича Тъмните векове – не е съществувал въобще.

Важно е да се спомене, че историческите сведения извън Европа, особено тези за астрономически явления, изглежда, противоречат на теорията за фантомно време в европейското средновековие. И все пак, възможно ли е трима влиятелни лидери да са измислили конспирация, която да постави несъществуващи 300 години в човешката история?

инфо: 168chasa.bg

Може да харесате още

Оставете коментар