Home Любопитно Това е Ангела на Аушвиц! Тя спаси стотици жени от мъчителна смърт

Това е Ангела на Аушвиц! Тя спаси стотици жени от мъчителна смърт

от izumitelno
0 коментар 59,8K преглеждания

Ангелът на Аушвиц – с това прозвище е позната лекарката, спасила стотици души в конлагера. Д-р Гизела Пърл едва не губи разсъдъка си, но спасява стотици жени.

Гизела Пърл се ражда в град Сигет, днешна Румъния, през 1907 г. На 16 години тя завършва гимназия с най-високия успех. Това е нещо, което се случва изключително рядко сред жените и в частност евреите по това време. Още от детските си години тя се показва като силно увлечена по медицината. Баща ѝ я подкрепя настоятелно.

 

Това е Ангела на Аушвиц! Тя спаси стотици жени от мъчителна смърт

Гизела се омъжва за хирург и започва да практикува като гинеколог в Унгария. След като германците нахлуват в страната, през 1944 г. Пърл и семейството ѝ са изпратени в Аушвиц. Единствено дъщеря ѝ е спасена от депортиране. Малко преди германците да я заловят, грижовната майка я дава на семейство от нееврейски произход.

В лагера на смъртта синът на Гизела е изпратен в газовата камера. Мъжът ѝ е пребит до смърт пред очите ѝ. Самата тя е пощадена заради професията си и е назначена за личен асистент на Йосиф Менгеле.

В началото Гизела трябва да убеждава затворниците да даряват кръв за германската армия. Менгеле скоро осъзнава, че лекарският ѝ потенциал е голям и я кара да му казва кои затворнички са бременни.

Менгеле или Ангелът на смъртта остава в историята със своите ужасяващи експерименти върху хора. Най-известните са му опити върху близнаци и бруталните експерименти с бременни.

Пърл е изправена пред дилема. Ако не съобщи за нито една бременност в женския лагер, ще трябва да изражда бебетата тайно. Това няма как да остане незабелязано и всички ще бъдат убити за наказание. Ако пък съобщава за бременните жени, то те така или иначе ще бъдат убити по особено мъчителен начин след редица експерименти. Лекарката взима решение, което противоречи на морала и лекарския кодекс в името на живота на жените. Тя започва да извършва аборти без инструменти, без дезинфектиращи препарати и обезболяващи. Така спасява стотици жени от ръцете на Менгеле.

менгеле

Йозеф Менгеле

Ангелът на Аушвиц не може да се оправдае дори пред себе си. Гинеколожката се чувства ужасно от това, че убива неродени бебета. Ако не го е правела обаче, майките и децата им са щели да бъдат убити по най-жестокия начин.

След края на войната д-р Пърл е освободена от Аушвиц. Малко след това прави опит за самоубийство. След като се възстановява, през 1947 г. се мести да живее в Ню Йорк. В САЩ започва разследване срещу нея по обвинение, че е била съучастник на нацистките лекари. Показанията на оцелели затворници я спасяват и е оправдана.

Гизела Пърл публикува историята си през 1948 г. в книгата – Бях лекар в Аушвиц. Чрез нея намира дъщеря си, която е жива. Двете се местят да живеят в Израел до смъртта на Ангела на Аушвиц през 1988 г.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар