Home Любопитно Това е най-дълбоката синя дупка на планетата

Това е най-дълбоката синя дупка на планетата

от izumitelno
0 коментар 2,3K преглеждания

Dean’s Blue Hole се намира в близост до бахамския Лонг Айлънд. Тя е известна като най-дълбоката „синя дупка“ в света – термин, даден на дълбоки, вертикални пещери и дупки с вход под повърхността на водата.

Докато повечето сини дупки достигнат максимална дълбочина от 110 м, Dean’s Blue Hole се простира на повече от 200 метра.

На повърхността си тя е приблизително кръгла, с диаметър, вариращ от 25 до 35 метра. След 20-ия си метър дупката се разширява значително и се превръща в пещера с диаметър от 100 метра.

Сините дупки са наречени така заради изумителния контраст между тъмно синьото – каквито са водите в дълбините им и яркото светло синьо – цветът на плитчините около тях.

Тези феномени са образувани по време на последните ледникови периоди, когато морското равнище е било около 100-120 метра по-ниско, отколкото в момента.

Dean’s Blue Hole е популярно място за гмуркане. На Световната купа по гмуркане през 2012 г. Уилям Трубридж постави световен рекорд, когато се гмурна на дълбочина от 121 метър без въздух.

Търговски обучения - myjobistosell.com
loading...

Може да харесате още

Оставете коментар