Home Любопитно Вижте най-големите империи в историята

Вижте най-големите империи в историята

от izumitelno
0 коментар 5,8K преглеждания

Мощта на тези империи се помни от векове.

Вижте кои империи са останали в историята с мощта си:

Империята Юан – 13.9 млн. кв. км

Основана през 1271 г. от Кублай Хан и е обхващала територията на днешна Монголия и Китай. Властта и трае 97 години. По нейно време, китайските изобретения – печатът, компасът и барутът се разпространяват по света.

Империята Цин – 14.7 млн. кв. км 

Създадена през 1616 г. от манджурите под ръководството на Нурачи. Създава голяма армия с осем ръководни единици. Съществува 268 години определени, като „Епоха на просперитет“.

Умаядският халифат – 15 млн. кв. км

Това е втория и най-могъщия от четирите ислямски халифата. Основан е през 661 г. и съществува 89 години.  Това е първата средновековна империя с подобен обхват. По нейно време арабската експанзия е в апогея си.

Испанската империя – 18.5 млн. кв. км

Това е първата глобална империя в света. След като през 1492 г. Колумб открива Америка, колониите в Новия свят стават основна част от Испанската Империя и водят до Златната Ера на Испания.

Руската империя – 22.8 млн. кв. км

Съществува от  1721 до 1917 г. и е плод на завоевателната политика на две династии – Рюрикови и Романови, и на мащабната колонизация, довела до усвояването на най-голямата пустош в света – Сибир.

Монголската империя – 33 млн. кв. км

През 1206 г. Чингиз Хан обединява монголските племена и за кратко време създава огромна Империя простираща се от Японско Море до Унгария.  Имал е силна, жестока войска, но слаба администрация.

Британската империя – 33.7 млн. кв. км

Започва да се образува в края на 15 век, в хода на Великите географски открития и съществува до средата на 20 век. Тя е най-голямото държавно формирование, което дълго доминира международните отношения.

инфо: vesti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар