Home Любопитно 10 характеристики, които не сте подозирали, че сте наследили от родителите си

10 характеристики, които не сте подозирали, че сте наследили от родителите си

от izumitelno
0 коментар 1k преглеждания

Може да имате кафяви очи като майка си или дълги крака като баща си. Подобни неща са невероятни, като се замислим: наследили сме толкова физически черти от родителите си – но има още по-изненадващи неща, които може да сме взели от тях.

Нека видим…

pixabay

1. Високите нива на холестерол

Много хора вярват, че високите нива на холестерол са свързани с това, което ядем. Ако искате да живеете дълъг и щастлив живот, трябва да ядете зеленчуци и плодове и да спортувате – така се смята обикновено.

Но понякога високите нива на холестерол зависят не от начина на живот, а от гените. Около един на 500 души имат специфична генетична мутация, която води до натрупване на холестерол в кръвта. Хората имат високи нива на това вещество в кръвта дори да ядат само зеленчуци.

2. Мъжкият тип оплешивяване се предава по майчина линия

 

Един от гените, които играят роля в оплешивяването се намира в Х хромозомите. Мъжете ги наследяват от майките. Но не бързайте да я обвинявате за оредавящата коса. Има и други гени, които играят роля тук, включително и тези, които сте наследили от баща си. Факторите на средата също играят роля.

3. Успеха в училище

Когато майката се кара на детето за двойките в училище, тя често ще подчертае колко добра ученичка е била тя като малка – и в някакъв смисъл има право. 55 процента от добрия успех в училище се дължи на генетиката, убедени са учени. Хиляди гени са директно отговорни за това колко добре се справяте в училище. Ако родителите ви са постигнали големи успехи в образованието, имате страхотен потенциал.

4. Любовта към кафето

Пиете ли много кафе? Вината може да се крие в гените ви. Учени са провели сравнително изследване на хора, които не могат да живеят без кафе и такива, които могат. Оказва се, че втората група има определен набор от гени, което означава, че те абсорбират кофеина по-бавно. Това означава, че те не усещат определена нужда да пият кафе, за да получат прилив на енергия.

5. Диабет

Диабетът Тип 2 обикновено се развива при възрастните хора. Но понякога се случва при децата и юношите, които водят активен начин на живот. Това е резултат от генетична мутация, въпреки че непълноценното хранене също може да играе роля.

6. Далтонизъм

Неспособността за различаване на определени цветове е нещо, което човек обикновено наследява генетично. Обикновено генът, който отключва това, се предава от майките на синовете. Далтонизмът е характерен предимно за мъжете. Това че дължи на факта, че при техния генетичен строеж дефектът в една единствена Х хромозома от майката няма с какво да се компенсира, докато жените имат „резервна“ Х хромозома от бащите си.

Търговски обучения - myjobistosell.com

7. Непоносимост към лактозата

Може да звучи изненадващо, но 65 процента от възрастните имат понижена способност да обработват лактозата (млечната захар). Един определен ген отговаря за това. Когато детето е съвсем малко и още се нуждае от майчиното мляко, за да оцелее, организмът му произвежда ензим за храносмилане на лактозата. С възрастта тази способност отпада. Само част от хората притежават ген, който им дава възможност да храносмилат млякото ефективно и без проблем на всяка една възраст.

8. Шофьорските умения

Това, което много от нас дълго време сме подозирали, е потвърдено от учените: не всеки е роден шофьор. Може да научите правилата на пътя и да вземете книжка, но ако имате специфични гени, които се отразяват върху способността да се ориентирате, скоростта на реакциите ви или паметта ви, тогава може би не е добра идея да заставате зад волана. Има по-голям риск да се разсеете, докато шофирате и следователно рискът от произшествия е по-голям. Учените смятат, че тези гени се срещат при около 30 процента от населението.

9. Късогледството

Вероятността човек да развие късогледство се наследява. Ако и двамата родители са имали този проблем, рискът детето да го развие е около 50 процента.

Въпреки това, учените са убедени, че те можем да припишем всичко тук на генетиката. Тези, които прекарват по-малко време пред компютърния екран и избягват да напрягат очите си е по-малко вероятно да страдат от късогледство.

10. Популярността

Може да звучи невероятно, но тайната на популярността може да се крие в гените. Учени от Харвардския университет са стигнали до това заключение след дълги години щателно проучване.

Те са убедени, че в зората на човешкото съществуване тези, които са притежавали ценна информация за източниците на храна или опасност са били в центъра на вниманието на дадена социална група. Тези хора са предали гените си на своите наследници.

Хората, които са наследили тези гени, са популярни сред връстниците си и хората ги търсят за приятели. Как се е случило това? Очакваме бъдещите изследвания да разберат.

инфо: obekti.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар