Home Любопитно 10 любопитни факта за Марс

10 любопитни факта за Марс

от izumitelno
0 коментар 3,8K преглеждания

Марс – първата планета в Слънчевата система след Земята, към която човечеството изпитва особен интерес с явната надежда, че там съществуват форми на извънземен живот. На никоя друга планета не са посвещавани толкова много научнофантастични романи, разкази, филми, както на Марс! Това вероятно се дължи и на някои прилики с нашата планета.

Денят на Марс, например, е с продължителност, близка до земната – 24 часа, 37 минути и 22.7 секунди. Една година на Марс обаче трае 687 земни дни. Знаете ли, че първият човек, който е видял планетата през телескоп е италианският учен Галилео Галилей през далечната 1609 година? Оттогава до наши дни Марс е една от най-изследваните планети в нашата система.

10 любопитни факта за Марс
pixabay

Успяха ли астрономите да дадат отговори на всички въпроси, които ни вълнуват относно Марс? Едва ли, но все пак ето 10 любопитни факта, свързани с Червената планета. А защо Червена? Ще разберете по-късно!

1. В дълбока древност на Марс със сигурност е имало вода, която впоследствие е изчезнала. Доказателство за наличието на водни ресурси са пресъхналите речни корита по повърхността на планетата и някои минерали, които могат да се образуват само в резултат на водната активност. Оттам и предположенията, че именно Марс е планетата, на която може да съществуват някакви форми на живот.

2. Марс има две луни – Деймос (от гръцки – „паника“) и Фобос („страх“). Първата изгрява от запад и залязва на изток два пъти на ден, на втората са необходими почти три дни, за да изгрее и залезе от изток на запад.

3. В сравнение със Земята, тежестта на Марс е 2,5 пъти по-малка. Това означава, че човек, който на Земята тежи 45 кг, на Марс ще тежи едва 17 кг. За сметка на това пък ще може да скача 3 пъти по-високо отколкото на Земята.

4. Само 1/3 от всички космически кораби, предприели пътуване към Марс, достигат крайната си цел, другите изчезват безследно. Учените предполагат, че причината може да се дължи на марсиански „Бермудски триъгълник“, който „поглъща“ космическите спътници.

5. На Марс бушуват най-свирепите и мощни бури, известни на човечеството. Скоростта на вятъра понякога надхвърля 200 км/ч. Често бурите продължават със седмици и обхващат цялата планета. Най-често бурите се появяват, когато Марс е в близост до Слънцето.

10 любопитни факта за Марс
pixabay

6. В летен ден температурата на екватора на Марс може да достигне доста приятните 21-30 градуса по Целзий, нощем обаче те стават смъртоносни – до минус 80 градуса.

7. Нито едно живо същество не би оцеляло на Марс без специална екипировка. Налягането на планетата е толкова ниско, че кислородът в кръвта ви буквално ще заври дори при нормална околна температура.

8. Най-високата планина в Слънчевата система е огромният изгаснал вулкан на Марс Olympus Mons. Кръстен е на планината Олимп, където според древногръцката митология живеели боговете. Olympus Mons е три пъти по-висока от Еверест, най-високия връх на Земята.

9. Марсианската система от каньони Долината Маринър е с чудовищни размери, в пъти по-голяма от Големия каньон в Северна Америка. Открита е през 1971 г. от летателния апарат „Маринър 9“ и носи неговото име. Дълъг е около 4500 км, най-широката част е 600 км, а дълбочината му достига 7 км.
* Долината Маринър, заснета от марсохода „Опортюнити“

10. Планетата носи името на римския бог на войната Марс и се дължи на факта, че повърхността ѝ е оцветена в червено и много наподобява кръв. Оттам и другото име, с което е популярен Марс – Червената планета. Учените предполагат, че червеният цвят се дължи на наличието на големи количества железни оксиди в атмосферата на планетата.

инфо: 10te.bg / ЮЛИЯН ЛАЗАРОВ

Може да харесате още

Оставете коментар