Home Загадки Глинени плочи, датиращи от 5 000 г.пр.Хр., показват, че писмеността НЕ се е появила най-напред в Месопотамия

Глинени плочи, датиращи от 5 000 г.пр.Хр., показват, че писмеността НЕ се е появила най-напред в Месопотамия

от izumitelno
0 коментар 2,2K преглеждания

Въпреки че древните легенди и дори някои автори вярват, че атлантите и лемурийците били пионерите на писмеността, съвременната наука приписва тази роля на шумерите, за които се вярва, че били първите установили писмен модел.

Има множество изследователи, които не са съгласни с тази представа и вярват, че писмеността не се е появила най-напред в Месопотамия.

Глинени плочи, датиращи от 5 000 г.пр.Хр., показват, че писмеността НЕ се е появила най-напред в Месопотамия

Откриването на глинените плочи от Тартария през 60-те години на миналия век щяло да промени хронологическия ред на появата на писмеността и дори люлката на първата известна цивилизация в света.

През 1961 г. археологът Николае Власа започва работа на обект до село Тартария – област, известна с множеството си керамични артефакти.

Въпреки колебливия старт, трудът на археолозите най-накрая се отплаща, когато изравят три глинени плочи, които събират учени от цял свят.

Фактът, че голяма част от историческите събития щяла да промени посоката си, карал научната общност да гледа на това откритие с недоверие.

Освен плочите, учените открили и 26 статуи от глина и камък, кукла направена от миди, и човешки останки.

Само че и трите глинени плочи бързо станали центъра на внимание за множество изследователи и автори.

Двете от тях имали правоъгълна форма, докато другата била обла.

Върху едната страна имали символи, а правоъгълните елементи имали малка дупка, която според изследователите не била просто съвпадение.

Две от тези плочи били покрити с руни, представляващи стари текстове, датиращи от поне хилядолетие преди плочите, намерени в Джемер-Наср, Кия и Урук в Шумерия.

Артефактите, изровени в Тартария накарали изследователите да вярват, че те принадлежали към много влиятелна цивилизация по онова време и че съдържали писания, които може да са принадлежали на древни жреци или шамани от онова време.

Глинени плочи, датиращи от 5 000 г.пр.Хр., показват, че писмеността НЕ се е появила най-напред в Месопотамия
Шумерски договор: Продажба на поле и къща. Шурупак, пра-клиновидна писменост

Това, което се оказало едно от най-великите открития на Източния свят, а и за Европа, станало тема на страховития дебат, който разделил научния свят на два лагера: едните, които признавали огромната важност на тези глинени плочи, и другите, които смятали откритието за пълна безсмислица. Все пак, не всеки ден човек намира променящ историята артефакт, а тези обекти не само правят това, а и променят всичко, в което сме вярвали за еволюцията на цивилизацията на Земята.

Повечето археолози и историци датирали артефактите към 5 000 г.пр.Хр., измествайки откриването на писмеността с повече от хилядолетие назад, отколкото преди това се е вярвало, а също така променили родното място на писмеността от древна Месопотамия към Дунавския басейн.

Глинени плочи, датиращи от 5 000 г.пр.Хр., показват, че писмеността НЕ се е появила най-напред в Месопотамия
Варовикова плоча от Шумер с пиктографска писменост; вероятно най-старото известно писание, 3 500 г.пр.Хр.

И тъй, дали е възможно процъвтяваща и могъща цивилизация да е съществувала хилядолетие преди най-великите сили на света – Шумер и Египет?

Ако е така, това би имало огромни последствия за човешката история и би доказало, че могъща, изключително напреднала култура е съществувала в Европа, преди в древна Месопотамия да се появят велики култури.

Това би значело и че многото древни артефакти, намерени из Европа – като масивната каменна сфера в Босна – може да са били част от общество, което се е разпростряло из части на Европа като никоя друга цивилизация на Земята.

Също така, това би значело и, че напреднали цивилизации са се появявали в различни региони на света независимо, въпреки факта, че има безброй прилики сред тях.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар