Home Вдъхновяващо 10 любопитни факти за любовта

10 любопитни факти за любовта

от izumitelno
0 коментар 110 преглеждания

Любовта е чиста, любовта е болезнена, любовта е сладка и любовта е ужасна! Истинската любов е поразителна.  Животът ни зависи от нея и често ни се струва, че светът ще спре да се върти, ако любовта не съществува. Тя е нещо, към което се стремим и за чиято загуба скърбим.

Някой някога беше казал, че ако никога не си бил раняван си бил или голям късметлия или много самотен.

Уж искаме да следваме сърцето си, а с течение на времето се стремим само да анализираме и да разберем това чувство – да обичаш.  Научаваме за биологичните процеси, които предизвикват някакви реакции, научаваме за културното влияниe върху нас и върху това как да се държим и какво да мислим за любовта; научаваме за психологическите и физическите процеси, които карат някого да се влюби в нас.

И веднага щом си помислим, че вече няма място за романтика в нашия свят на науката, ние се влюбваме, или просто поглеждаме в очите на любимия човек и забравяме всичко, което знаем – всяка логика, всяка зависимост, всяка наука. В крайна сметка ни става ясно, че самото  усещане е най-важното!

Позволете ни да Ви представим няколко интересни факти и теории за любовта, които ще Ви помогнат до някъде да разберете този феномен, наречен любов.

Image title

1. Моногамни отношения съществуват в животинския свят. 

Въпреки, че ние често мислим за себе си като верни същества, ние не сме единствените в животинското царство. Вълци, лебеди, гибони, лешояди, албатроси, и дори термитите, са само част от животните, които намират половинка за цял живот. При тях няма тежки раздели или разводи, веднъж взели това решение, те не се отказват от половинката си. Звучи като приказка, нали?

Image title

2. Когато двама влюбени се гледат в очите, сърцата им бият в един ритъм! 

Необикновено изследване установило, че ако влюбена двойка се гледа в очите над 3 минути, сърцата им започват да бият в един ритъм!

Image title

3.  Влюбването има неврологични ефекти, подобни на тези на кокаина 

Влюбването може да се сравни с взимането на доза кокаин, защото и двете преживявания влияят на мозъка по един и същ начин и предизвикват еуфория! Учени са доказали, че когато се влюбваш еуфорията стимулира 12 области на мозъка по едно и също време!

10 любопитни факти за любовта

4.  Гушкането намалява физическата болка!

Окситоцинът, или така нареченият хормон на прегръдката или на любовта, се произвежда по време на прегръдки. Хормонът се появява в мозъка, яйчниците и тестисите, и се смята че участва в процеса на свързване. Изследванията оказват, че доза окситоцин намалява главоболието значително, а и понякога дори кара болката да изчезне напълно! Определено си струва да опитате да облекчите болката по този начин, отколкото да гълтате хапчета!

10 любопитни факти за любовта

5. Хора с едно и също ниво на привлекателност са заедно по-дълго време 

Много психологични и социални изследвания показват, че съществува някакъв модел  при хората, по който те си избират половинката. Този модел е известен още като модел на пасване. Изследванията показват, че дълготрайните двойки се състоят от хора, които са еднакво желани и харесвани от обществото.  Понякога не става въпрос само за външния вид, единия може да печели почитатели  чрез външния си вид, а другия по някакъв друг начин. Важното било единия да не е много по-харесван от другия. А Вие съгласни ли сте с това проучване?

Image title

6.  Двойки, които са прекалено еднакви не са заедно за дълго! 

Както всички знаем – противоположностите се привличат. И изследванията доказват, че това е частично вярно и в любовта. Двойки, които са или твърде сходни или твърде различни, не се задържат за дълго заедно. Трябва да се намери златната среда! Очевидно е, че за да започнете изобщо някаква връзка, трябва да намерите нещо общо, но освен това, трябва да има и както да научите един от друг!

Image title

7.  Влюбването приключва…. само за да се превърне в истинска любов! 
Двойките са много различни в началото на връзката си и една година след това. Смята се, че влюбването, или романтичната любов,  която е свързана с еуфория, зависимост, потни длани, пеперуди и други подобни, трае само около година. След тази година започва така наречената „отдадеда“ любов.

10 любопитни факти за любовта

8. Атрактивното лице е предпочитано пред атрактивното тяло за дългосрочна връзка 

Image title

Има доказателство, че при търсене на флирт, тялото печели пред лицето, въз основа на физическо привличане. Обратното, обаче, също е вярно. Тези, които търсят дългосрочна връзка гледат повече лицето, отколкото тялото.

Image title

9. Държенето на ръце облекчава стреса. 

Изследванията показват, че дългосрочните двойки, с дълбоки и силни взаимоотношения, могат успешно да се успокоят един друг в стресови ситуации.
Image title

10.  Пеперудите в стомаха са истина, но са причинени от адреналина.

Когато се влюбвате в някой, рядко се случва да не почувствате така наречените „пеперуди в стомаха“. Но са причинени от адреналина, който се появява и при такива ситуации.

Може да харесате още

Оставете коментар