Home Свят Някои от най-приказните и мистериозни гори

Някои от най-приказните и мистериозни гори

от izumitelno
0 коментар 117 преглеждания

Горският туризъм е популярно занимание от десетилетия, защото хората винаги търсят нови, красиви и уникални гледки из целия свят. Независимо дали става дума за сериозен поход или просто разходка из природата, туристите винаги са привлечени към тези гъсти извисяващи се дървета и разнообразна дива природа.

Тишината, спокойствието и липсата на цивилизация правят почивката ви пълна и позволяват да преживеете моменти, които никога няма да забравите. 

Представяме ви някои от най-приказните и мистериозни гори. Коя бихте посетили първо?

Кривата гора, Полша

Image title

image source: Lisa Beach650 via Flickr

Кривата гора изглежда точно така, както и звучи: малка гора от огънати борови дървета, разположена в западната част на Полша. Дърветата са били засадени около 1930 г, когато Германия контролира Полша, и е израснала със своите изкривени форми. Някои хора предполагат, че това е умишлена промяна от хората, макар че никой не може да каже как и защо дърветата са се извили на 90 градуса.

Аокигахара, Япония

Image title

image source: keio via Flickr

Аокигихара, или т.нар. „Море от дървета“ и „Гора на самоубийствата“,  се намира на северозапад от планината Фуджи в Япония. Тя е тъмна, гъста гора със злокобна история. Там са регистрирани над 500 самоубийства от 1950 г. Славата на гората е станала такъв проблем, че постоянно из нея се разхождат хора, които да предотвратяват евентуални бъдещи самоубийства, а насред цялата гора са поставени табели с надписи „Животът е безценен“ и „Помислете за семействата си“.

Лунтай Хуянг тополова гора, Китай

Image title

image source: china.notspecial.org

Китайската тополова гора е най-голямата, най-плътната и най-добре запазена популация на тополи в света. Името на дървото означава „най-красивото дърво“ на уйгурски, едно от китайските етнически малцинства. Дърветата имат забележителна способност да издържат на суша, пясък и силни ветрове, иронично, като се има предвид близостта на гората до пустинята.

Буинди, Уганда

Image title

image source: flöschen via Flickr

Буинди е наричана още „Непрогледната гора“, поради прекалено гъстата си залесеност. Тя е една от най-разнообразните екосистеми в Източна Африка и е дом на множество растителни и животински видове, включително на забележителна популация от планински горили. Включена е в списъкът на ЮНЕСКО за Световно културно наследство през 1994 г. 

Черната гора, Германия

Image title

image source: Roland via Panoramio

Тази гъсто залесена гора включва планини, реки и дори езеро. Има и няколко музеи, като Black Forest Open Air, който разполага с реконструкции на живота на местното население  през 16-ти и 17-ти век. Черната гора е споменавана в много от приказките на Братя Грим, което само допринася за известността, имиджа и чара на място.

Резерват Монтеверде, Коста Рика

Image title

image source: Clifton Beard via Flickr

Този голям резерват в Коста Рика се простира на повече от 26,000 акра и включва изключително разнообразна екосистема с 2500 вида растения, 100 вида бозайници, 400 вида птици, 120 влечуги и земноводни видове, както и хиляди разновидности насекоми.  Гората в резервата се отканся към категории тропични или субтропични гори и почти постоянно част от нея е покрита с облаци.

Бамбукова гора Сагано, Япония

Image title

image source: Casey Yee via Flickr

Горите не са само за дърветата. Тази приказна бамбукова гора в Япония е изградена изцяло от дузина разновидности на бамбук, растящи на особено големи височини и покривайки района. Някои от растенията достигат до 30 метра височина!

Ардени, Европа

Image title

image source: Luxembourg belge via Flickr

Горите на Ардените са били горещата точка на някои от най-известните битки в Европа през миналия век: Битката за Ардените през 1914 г., битката за Франция през 1940 г., и Арденската офанзива през 1944 г. Тя е гъсто залесена и често мъглива област. Понякога мъглата може да бъде толкова гъста, че в битката за Ардените, френски и немски войски се сблъскали един в друг заради нея. Освен своето историческо значение, Ардените са богати на минерали и имат зашеметяваща дива природа.

Може да харесате още

Оставете коментар