Home Любопитно Археолози откриха гигантски скелет на морско чудовище

Археолози откриха гигантски скелет на морско чудовище

от izumitelno
0 коментар 173 преглеждания

Находката се смята за най-великата в историята на британската палеонтология

Една от най-невероятните находки на територията на Великобритания е станал скелетът на праисторическо морско животно, което е било с просто гигантски размери, пише blitz.bg

 

Снимка: blitz.bg

Намерен е близо до язовира Рутланд Уотър в Англия. Заслужава да се отбележи, че този скелет на ихтиозавър е най-цялостният от всички, откривани досега на територията на Великобритания, съобщава „Гардиън“.

 

Снимка: blitz.bg

Откритият скелет е дълъг 10 метра. Черепът тежи почти един тон. Това невероятно морско влечуго е живяло преди около 180 милиона години.

Някои специалисти са нарекли ихтиозаврите морски дракони, защото са имали невероятно големи зъби и очи. Дадената находка може да бъде наречена най-цялостната, правена някога в историята на британската палеонтология.

Вкамененият скелет на ихтиозавър е намерен от Джо Дейвис, който работи за Фонда за дива природа на графство Лестършир. Откритието е направено близо до язовира Рутланд Уотър.

Търговски обучения - myjobistosell.com

 

Снимка: blitz.bg

Дийн Ломакс заявява, че останки от ихтиозаври са откривани в Обединеното кралство много пъти преди това, но този скелет е най-големият и същевременно най-добре запазеният. Находката се смята за най-великата в историята на британската палеонтология.

Ихтиозаврите са се появили на нашата планета преди почти 250 милиона години. Пълното им изчезване настъпва преди около 90 милиона години. Размерът на тези уникални същества варирал от един до 25 метра. Формата на тялото им е била подобна на тази на днешните делфини.

 

Снимка: blitz.bg

През 70-те години на миналия век, когато се строи язовирът Рутланд Уотър, археолозите откриват два скелета на ихтиозаври. Те били непълни и не толкова големи. Марк Евънс казва, че още когато се виждала само част от новата находка, той вече знаел, че това е най-големият скелет на динозавър в региона.

 

източник: blitz.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар