Home Любопитно 10 от най-популярните забележителности в Северозападна България + видео

10 от най-популярните забележителности в Северозападна България + видео

от izumitelno
0 коментар 476 преглеждания

Чудили ли сте се какво можете да видите в Северозападна България, освен популярния манталитет и говор на хората оттам? Дали забележителностите в региона са запазени? А имат ли популярни такива?

Е, предлагаме ви 10 от най-популярните и красиви забележителности в този „див“ Северозапад, благодарение на които посещаемостта от туристи става все по-голяма.

1. Белоградчишки скали/Белоградчишка крепост

Белоградчишките скали и намиращата се в тях Белоградчишката крепост са едни от най-популярните и посещавани забележителности в Северозападна България. Те са разположени в близост до град Белоградчик.

2. Крепост “Баба Вида”

Крепостта “Баба Вида” или “Бабини Видини кули” е най-старият и запазен замък в България. Намира се в град Видин. От терасите му може да видите величествената река Дунав, а самата крепост е ставала декор за много и различни филми.

3. Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”

Това е художественият музей в град Плевен, построен по повод 100 годишнината от освобождението на града от Османско владичество.

4. Клисурски манастир “Св. Св. Кирил и Методий”

Клисурският манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ е действащ манастир, който се намира в Северозападна България. Близо до градовете Вършец и Берковица, както и на 80 км от столицата София. Манастирът е заобиколен от Стара планина, а аязмото в него и водата, течаща там, се смятат за лековити.

5. Пещера “Леденика”

Пещерата “Леденика” се намира в близост до град Враца и по-точно в Природен парк “Врачански Балкан”. Пред пещерата има парк с изкуствени фигури, а в самата „Леденика“ се представя светлинно шоу.

6. Лакатнишки скали и Паметник “Септемврийци“, Паметник “Дядо Йоцо гледа” и Черепишки манастир

Лакатнишките скали са разположени точно до гара Лакатник, а в близост до тях е село Миланово. Точно преди скалите пък се намира и паметникът “Септемврийци”. Гледките от двете места ви пренасят в друг свят. От високото виждате далечните върхове на Стара планина и буйното Искърско дефиле.

 

След Лакатнишките скали, в посока Враца, през 2005 година е издигнат паметник на прочувствения герой от разказа на Иван Вазов – дядо Йоцо. Скулптурата се намира до село Очин дол, а нейни автори са скулпторите Георги Тишков и Моника Игаренска.

След посещението на паметника на дядо Йоцо, спирката е Черепишкият манастир. Той е действащ манастир и се намира до самото Искърско дефиле.

8. Манастир “Седемте престола”

Манастирът се намира в близост до село Еленов дол, община Своге. Той е действащ мъжки манастир. Посетителите му могат да се пренесат в красотата на България, не само от самия двор на манастира, а и от разположението му в полите на Стара планина.

9. Пещера “Магурата”

Пещерата “Магурата” е една от най-големите в България. Тя се намира в близост до Белоградчик и село Рабиша. Много популярни са изрисуваните ѝ стени с танцуващи хора и тайни знаци.

10. Водопад “Скакля” и Вазова екопътека

Водопад “Скакля” и намиращата се под него Вазова екопътека се простират близо до село Гара Бов. Това място е обявено за перлата на Северозапада. От вълнуващите истории за Вазов до красивите места, към които ни отвежда пътеката, и върха на водопад “Скакля”…

Ако още се чудите къде можете да отидете през уикенда, чуденията имат своя финал и той е към „дивия“ Северозапад, за една красива почивка, изпълнена с емоции и изживявания.

10 от най-популярните забележителности в Северозападна България + видео

 

източник: 10te.bg / АЛЕКС ХРИСТОВ

Може да харесате още

Оставете коментар