Home Любопитно Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

от izumitelno
0 коментар 1,K преглеждания

Някои учени в Индия популяризират книга, предназначена за университетските класове по инженерство, в която се твърди, че летящи машини, батерии и други съвременни устройства са разработени преди повече от 5000 години от индийски мъдреци.

С този курс преподавателите се надяват да променят досегашното обучение. Сега индийските студенти учат как и какво са изобретили британците, които са управлявали страната стотици години. Според неназован преподавател новата книга ще бъде разпространена в близо 3000 технически университета в Индия, въпреки че не среща подкрепа от правителството.

Според други тези твърдения никога не са били публикувани в реномирани научни издания и произтичат от неразбиране или умишлен неправилен превод на философски стихове или грешно датиране като древни на стихове, написани през последните стотина години. Някои от твърденията са били разобличени като неверни от уважавани учени.

Ригведа е голяма колекция от химни, които са датирани около 1500-1200 г. пр. Хр. Според някои учени там за първи път се споменава теорията за гравитацията и е посочена точно скоростта на светлината. Според новия курс Риши Агастя, автор на някои от химните в Ригведа, е изобретил електроволтовата клетка и е дал метод за електролиза за производство на кислород и водород от вода.

В новия учебник се твърди още, че древният философ и природен учен Риши Кананд, живял между 600 и 200 г.пр. Хр., е обсъждал видовете движение и законите за движението. Риши Бхарадвай е бил учен, икономист и лекар и е смятан за автор на шестата книга на Ригведа. Според новия курс той дава авторитетен текст за строителството на самолети, навигацията, авиационните горива и подготовката на пилотите.

Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

В своето време всички тези хора са считани за учени, но трябва да се отбележи, че това са религиозни книги, а не исторически или научни трудове.

Въпреки разгорещените спорове и противоречивите мнения, които поражда новата книга, вече има университети, които ще работят с нея. Някои от подкрепящите я учени казват, че са отворени за дискусии, но и че не трябва да се отхвърлят всичките ѝ твърдения и да се отхвърлят индийските научни достижения.

 

инфо: sanovnik.bg / МАРИЯ ДИКОВА

Може да харесате още

Оставете коментар