Home Загадки Имхотеп: Първият известен архитект, строител на пирамиди, астроном и инженер в древната история

Имхотеп: Първият известен архитект, строител на пирамиди, астроном и инженер в древната история

от izumitelno
0 коментар 1,K преглеждания

Имхотеп бил египетски учен, който заслужава да се счита за исторически архетип на енциклопедист: мъдрец, доктор, астроном и първият архитект, известен в историята (ок. 2690-2610 г.пр.Хр.). Първожрец на Хелиополис, везир на фараона Джосер и човекът, който проектирал Стъпаловидната пирамида в Сахара по време на Третата династия.

Имхотеп: Първият известен архитект, строител на пирамиди, астроном и инженер в древната история

Името на Имхотеп може да се преведе като: „този, който идва с мир”.

Имхотеп бил не само доктор, но също и архитект и астроном: това показва, че той имал оперативните знания по аритметика и геометрия, необходими за работа с тези дисциплини.

Почетните титли, приписвани на Имхотеп, са Ковчежник на Царя на Долен Египет, Пръв след Царя на Горен Египет, Управител на Великия палат, Наследствен Повелител, Първожрец на Ра в Хелиополис, Имхотеп строителят, скулптор, създател на каменни съдове. – Надпис върху основата на статуята на Джосер, намерена в Сахара.

Имхотеп: Първият известен архитект, строител на пирамиди, астроном и инженер в древната история
Пирамидата на Джосер в Сахара, Египет

Преди него, на никого името на било изписвано след това на фараона.

Имхотеп бил почитан като полубог в Новото царство

В историческите записи, написани хилядолетия след смъртта му, той бил наричан енциклопедист, поет, съдия, инженер, магьосник, писар, астроном, астролог и особено лекар.

Според Сър Алан Гардинър – известен английски египтолог, лингвист, филолог и човек, смятан за един от водещите египтолози по средата на 20-ти век – култът към Имхотеп бил толкова различен от приносите, които обикновено се правели на обикновените граждани, че Имхотеп вероятно бил описван като „полубог” и това обяснява начина, по който бил почитан в Новото царство.

Само че, любопитно, няма оцелели или намерени текстове, които да описват качествата на Имхотеп приживе, и няма изобщо писмени документи, които да споменават името му през първите 1200 години след смъртта му.

Първият текст, който споменава Имхотеп, може да се проследи до времето на Аменхотеп III (около 1391-1353 г.пр.Хр.).

Доказателства за обширните медицински познания на Имхотеп може да се проследи до Тридесетата династия (ок. 380-343 г.пр.Хр.) и нататък, около 2200 години след смъртта му.

Центърът на култа към Имхотеп се намирал в Мемфис, а местонаходжението на гробницата, която сам си построил, си остава скрито още от началото, въпреки множеството опити на археолозите да открият вечното му покойно място.

Има много изследователи, които са съгласни, че гробницата на Имхотеп може да се намира някъде в Сахара.

Бог на Медицината

Постиженията на Имхотеп приживе го изстреляли в аналите на египетската история.

Той не само бил почитан като полубог, но колко две хиляди години след смъртта му статутът на Имхотеп бил издигнат до този на бог на медицината и лечението. Накрая Имхотеп бил приравнен с египетския бог Тот – бог на архитектурата, математиката, медицината и бог-покровител на книжниците.

Според египтолога Джеймс Питър Алан дори древните гърци знаели за Имхотеп и го сравнявали със своя бог на медицината – Асклепий.

Строителят на Пирамиди

Освен обширните му познания в множество сфери, Имхотеп бил смятан за първия древноегипетски строител на пирамиди. Конвенционалната египтология вярва, че на него трябва да се припише проектирането на Пирамидата на Джосер – стъпаловидната пирамида в Сахара, Египет.

За Стъпаловидната пирамида на Джосер било необходимо изваждането, транспортирането и сглобяването на хиляди тонове варовик – забележително предизвикателство, понеже такъв материал никога не бил използван в големи конструкции. Преди варовика египтяните използвали кирпичени тухли, които били лесни за направа и много по-евтини.

По време на строителния процес на пирамидата той се сблъскал с много проблеми.

Най-големият технически проблем на Имхотеп бил тежестта на камъка.

Имхотеп решил проблема отчасти, като използвал сравнително малки блокове, по-лесни за транспорт и обработка.

Колоните, които Имхотеп включил, били или за украса, или били закрепени към стените, без да държат много тежест.

Заслужава си да се спомене, че по времето на Имхотеп металът, изполван в сечивата, бил мед, който не бил подходящ за тези дейности.

Везирът на фараона трябвало и да организира целия строителен процес, да контролира работата, местенето и живота на стотици работници, и да построи първия погребален град, ограден от стена с периметър от около хиляда и петстотин метра. Трябвало да спострои множество декоративни сгради, а в центъра издигнал пирамида от шест реда с височина шестдесет метра.

Той ръководил всичко в строителния процес на Пирамидата, както и разкопките, извършени под пирамидата, където щяла да се намира гробницата на фараон Джосер. Той построил и серия от галерии, които да съхраняват хиляди погребални съдове, много от тях надписани с имената на предшествениците им.

Стъпаловидната пирамида, проектирана от Имхотеп, се смята за първата широкомащабна конструкция от сечен камък, макар и пирамидите в Карал в Южна Америка да са ѝ съвременници.

Много изследователи приписват на Имхотеп добавянето на каменни колони като подпори.

Единственият въпрос, който вероятно остава, е… откъде е взел познанията си Имхотеп? От кого или от какво се е научил? Как се е сдобил с познанието си?

Според Робърт Бовал и Томас Брофи в книгата им: „Имхотеп – африканският архитект на космоса”:

„Имхотеп бил въведен в мистериите, разкрити в Хелиополис – най-старият религиозен град на страната – и бил издигнат до позицията на първожрец… В Сахара съществувала магьосническа школа под егидата на този древен мъдрец, който бил както астроном, така и астролог. Той бил „Архитект на Космоса”… и преподавал движението на звездите и съзвездията”.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар