Home История Битката за Сталинград, която реши Втората световна

Битката за Сталинград, която реши Втората световна

от izumitelno
0 коментар 2,1K преглеждания

Има много известни битки във Втората световна война, но Битката за Сталинград е може би най-известната и се смята, че тя е онази повратна точка, която успява да обърне резултата в полза на Съветския съюз.

Битката при Сталинград продължава от 17 юли 1942 г. до 2 февруари 1943 г. Ще си кажете: Само 7 месеца? Има доста по-продължителни обсади и битки. Така е! Но точно в тук и в този период Съветския съюз успява не просто да отблъсне нацистката армия, но и да премине в контраатака.

Сталинград е бил един от най-индустриализираните градове и един от основните, в които са се произвеждали оръжия. Завземането му е било от изключителна важност дори и без да споменаваме факта, че е носел името на Сталин. Това би било още по-голяма морална победа за немците. Още повече, че попадайки в ръцете на врага, всички транспортни връзки с Юга ще бъдат прекъснати и ще подпомогне немците по пътя им към кавказките нефтени залежи.

Битката за Сталинград, която реши Втората световна

Центъра на Сталинград, 2 февруари 1943 года. Снимка: Уикипедия

 

Хитлер нарежда едновременната атака на Сталинград и Кавказ в началото на юли 1942 г. и само в рамките на десетина дни германската армия достига града. На 23 юли те успяват да проникнат в града и да го обстрелват с бомби, които унищожават по-голямата част от дървените постройки, служили за домове.

По-голямата част от града принадлежала на немците. Едни от най-яростните битки се водят в рамките на града – за една педя земя, за един разрушен блок, за една покрита с отломки улица. В повечето случаи сградата, принадлежала на руснаците днес, преминавала в ръцете на немците утре, а след два дни отново можело да попадне в ръцете на съветската армия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Войниците в Сталинград

Русия превземала Берлин 3 пъти

Руската армия се снабдявала с провизии от другата страна на Волга, но скоро били изтласкани до сами бреговете на реката и положението изглеждало отчайващо. С наближаването на прословутата руска зима обаче духът на немската армия отслабвал. Те са хвърлили много сили и енергия в завладяването на града и вместо бързата победа, която са очаквали, предстояло да разберат от първа ръка какво означава сурова руска зима.

 

Изходът от Втората световна война е предрешен тук с операция Уран. Тя е рожба на трима генерали – генерал Жуков, генерал Василевски и генерал Воронов. Тя се провежда на два фронта – слабите южна и северна страна на немската армия, които се оказват под постоянен обстрел. По този начин съветската армия успява да навлезе дълбоко в защитите на нацистите, обградили Сталинград.

 

Фаталната грешка на Хитлер се оказва отказът му да разреши на основното ядро от армията при Сталинград да се оттегли от позициите си и да се присъедини към останалите, намиращи се на запад от града. В такъв случай биха имали шанс да преминат отново в нападение.

 

Категоричният отказ на Хитлер да се оттегли и прегрупира води и до обезверяването на армията, а руската зима довършва започнатото.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Хитлер дрогиран постоянно! Давали опиати на всички войници от Вермахта

Ако Хитлер беше превзел Москва…

На 31 януари генерал Паулус, който ръководи битката, се предава заедно с още няколко генерала и армията под негово командване.

Резултатът от „кратката“ седем-месечна битка е повече от 800 000 мъртви, ранени или заловени войници от нацистката армия и повече от 1 000, 000 от руската армия.

Най-катастрофалната загуба за германците се оказва началото на края на Втората световна война и победа за Съветския съюз и неговите съюзници. Сталинград остава в историята като град-герой, който устоява на немските атаки и обръща битката в своя полза независимо от дадените човешки жертви.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Втората световна война – кратка история  

Студената война – какво трябва да знаем

Създаването на демократична Германия след Хитлер

Най-невероятната лъжа в историята – как Хитлер беше победен

Нюрнбергският процес – нацисти на съд

Най-голямата битка в историята на войните

„Нощта на дългите ножове“: едни от най-кървавите кланета в историята

Защо е трети „Третият“ райх?

Операция „Серал“ или Пътеките на плъховете

5 откачени неща от историята, които не се учат в училище

Неразрешени Мистерии от Втората Световна Война

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-големите загадки от Втората световна война

Селцето, което Хитлер унищожи, за да скрие срамната си тайна

Равенсбрюк – ада за жените през Втората световна война

Защо Хитлер обявил война на Америка?

Ако режимът на Хитлер е бил Третият райх кои са били първият и вторият

Обезщетенията за Втората световна война в САЩ

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още