Home Вдъхновяващо 10 от най-големите неща

10 от най-големите неща

от Динго
0 коментар 172 преглеждания

Имало е времена, когато светът е бил обитаван от същества, много по-големи от нас. Но дори и днес, природата може да ни изненада със своите огромни създания.

Разгледайте някои от тях тук:

1. Секвоя

10 от най-големите неща

Дървото Секвоя е най-голямото живо нещо на света – то може да достигне до приблизително 80 метра височина и 8 метра диаметър.

2. Джакфрут

10 от най-големите неща

Джакфтутът е най-големият плод, растящ на дърво. Достига до 90 см дължина и 50 см в диаметър.

3. Рафлезия

10 от най-големите неща

Рафлезия е най-голямото цвете в света – достига до 90 см в диаметър! Познато е още със силната си миризма на …. вкисната риба!

4. Гигантски елен

10 от най-големите неща

Ирландски елк или Гигантски елен се е появил преди около 2 милиона години. Причината за тяхното изчезване стават големите им рога (около 5 метра дълги) – когато горите започват да се превръщат в открити пространства, именно тези рога правят невъзможно преминаването навън през бариерата от клони.

5. Големият бариерен риф

10 от най-големите неща

Големият бариерен риф е най-голямата самостоятелна структура в света, създадена от живи организми. Намира се в Кралско море и се простира на повече от 2300 километра и заема площ от над 344 400 кв.км.

6. Гигантопитек

10 от най-големите неща

Гигантопитекът е най-голямата маймуна на всички времена. Живяла е преди около 1 милион години. Трудно е да бъдат направени конкретни заключения поради липсата на останки. Въпреки това, учените смятат, че е била висока около 4 метра, тежала е около 550 кг и се е хранила основно с бамбук.

7. Син кит

10 от най-големите неща

Синият кит е най-голямото животно на Земята. Той достига до 33 метра на дължина и 150 тона тегло. До 60-те години на ХХ век почти всички са били избити – оцелели са едва 5000 индивида. Днес популацията на сините китове е не повече от 10 000 индивида и е истинска радост да видиш един от тях на живо.

8. Късомуцунеста мечка

10 от най-големите неща

Когато тази мечка се е изправяла на задните си крака е достигала до 4.5 метра височина. Със своите изключително здрави челюсти, това е един от най-големите хищни бозайници, живели някога на Земята през ледниковия период. Тези мечки са изчезнали преди около 14 000 години.

9. Титанобоа

10 от най-големите неща

Титанобоата е близък роднина на боата, но е значително по-голяма. Живяла е преди около 60 милиона години и е да достигала до 13 метра дължина. Мрежестият питон, който познаваме днес, достига до едва 7.5 метра дължина.

10. Аргентавис

10 от най-големите неща

Живял е преди около 5-8 милиона години. Това е най-голямата птица в историята. Размахът на крилете му е достигал до 7 метра и се е хранел с гризачи.

Може да харесате още

Оставете коментар