Home Любопитно 10 удивителни факта за раждането в Япония, за които никога не сме и предполагали

10 удивителни факта за раждането в Япония, за които никога не сме и предполагали

от izumitelno
0 коментар 7,3K преглеждания

Разбира се, че по целия свят жените раждат еднакво. Но процесът в много страни протича по различен начин. Ето как при японките се случва това:

1. Първото си дете съвременните японки раждат средно на 32-годишна възраст, което е с 10 години повече, отколкото техните баби. Общата раждаемост от онова време също е намаляла два пъти.

Интересно е, че в момента там в брак се раждат само 2% от децата (за сравнение – в Скандинавските страните ражданията в брак са повече от 50%).

2. 98% от японките раждат в най-близката до дома им болница, тъй като трябва да стигнат до нея обикновено сами. Когато почувства първите контракции, жената взема необходимите си вещи и отива в родилното – с кола или такси – както й е удобно.

В подобни случаи бърза помощ не се притичва – японските лекари са на мнение, че раждането не е болест или травма, а обикновено събитие. 

10 удивителни факта за раждането в Япония, за които никога не сме и предполагали
pixabay

3. Японците смятат, че безопасното раждане много зависи от факта дали жената е наясно с това какво ѝ предстои. Затова се провеждат специални курсове за бременни, на които се демонстрират обучителни видеа, организират се екскурзии в родилното отделение, обясняват се принципите на работата с различните уреди – от апарата за ЕКГ до акушерските прийоми.

Това е т.нар. имидж-тренинг, който японските акушерки са взели от спортистите. 

4. В Япония се практикуват раждания и във вода, и вертикално. Помещенията за тях са обзаведени според националните традиции: „водните раждания“ се случват във вана, която прилича на топъл минерален басейн.

Неизменен атрибут при свободното раждане са матраците татами.

5. Някои родилни домове позволяват след раждането да се съхрани част от пъпната връв в специална дървена кутийка. Японците вярват, че тя гони от новороденото злите духове.

Но повечето болници се отказват от този сувенир, поради хигиенни съображения.

6. Майката и бебето обикновето стоят в болницата пет дни, ако това е първо раждане, и три, ако е следващо.

На втория-третия ден на майките се провеждат занятия, на които се обяснява как да се грижат за новороденото: да кърмят, къпят, спенят памперс.  

7. Най-добрият център за раждане в Япония е в болницата Фукуда. Това е частна клиника, която приема родилки от цялата страна, и то на доста умерени цени. Младите майки са настанени в стаи, подобни на такива в много скъп хотел.

Има салон за красота, в който те могат да си направят прическа, маникюр, педикюр и масаж, за да си възстановят силите. В деня след раждането предлагат гъши дроб и запечена на грил морска змиорка. Един път може да се обядва или вечеря в компанията на роднина или приятел, за когото е осигурена специална вечеря също.

8. Раждането не влиза в числото на услугите, които покрива медицинската застраховка, за него всеки си плаща. Всички японки и чужденки, които постоянно пребивават в Япония, след раждането на детето получават еднократна помощ от 420 000 йени средно, която може да варира в зависимост от региона – 586 000 йени в Токио, 399 000 йени в Тотори.

9. Името на новороденото трябва да бъде дадено 10 дни след раждането. Родителите го изписват на хартия с четка – калиграфски, което писание после зашиват в първата му детска завивка.

10. Полагаемият се отпуск по майчинство за бременност, раждане и грижа за детето в Япония е от шест седмици до термина и осем седмици след това. След това повечето жени са принудени да напуснат работа и да се грижат за малкото, докато то не тръгне на детска градина или на училище: яслите в страната са катастрофално малко.

Младият татко може да претендира за три до пет дни отпуск по времето, когато жена му е родила.

инфо: noviteroditeli.bg / Текст: Светлана Хорие/detstrana.ru

Може да харесате още

Оставете коментар