Home Любопитно 10 велики хора на изкуството, които са били масони

10 велики хора на изкуството, които са били масони

от izumitelno
0 коментар 4,1K преглеждания

Обгърнато от мъглите на времето, братството на масоните пази своите тайни и до днес. Църквата го заклеймява като еретично, опонентите му приписват заговори за установяване за нов световен ред.

Какво е всъщност масонството? Списание National Geographic го описва като богаташки клуб, организация на конспиратори, окултен орден… или най-старото демократично общество? Едва ли съществува еднозначен отговор на този въпрос. Едно е сигурно – то има своите последователи и до днес. Смята се, че те са около 5 милиона души в целия свят.

Едни от най-известните членове през годините са били Уинстън Чърчил, Марк Твен, Бенджамин Франклин, Кемал Ататюрк, Джордж Вашингтон. В различни времена посветени в масонството били много прочути писатели, политици, архитекти, философи…

 

10 велики хора на изкуството, които са били масони

Знаете ли например, че Моцарт и Гьоте са били масони? Към списъка, съставен от Deutsche Welle, ние добавихме още две имена и днес ви представяме 10 световноизвестни личности, за които се знае или поне се твърди, че са били членове на масонски ложи.

1. Волфганг Амадеус Моцарт

моцарт

Волфганг Амадеус Моцарт влиза в масонска ложа по време на виенския си период (1781-1791). Особено във „Вълшебната флейта“ откриваме много от идеите на масонството, а либретист на операта е Емануел Шиканедер – близък приятел на Моцарт и негов брат в масонската ложа. Великият композитор дори посвещава на масонството цял цикъл от песни.

 

 

2. Джозефин Бейкър

Джозефин Бейкър

Световноизвестната американско-френска танцьорка и певица Джозефин Бейкър влиза през 1960 година в масонската ложа „Nouvelle Jerusalem“. Въпреки че според статута на английската Велика ложа масонството е чисто „мъжка територия“, във Франция възникват ложи, в които право на членство имат и жени. По-късно се основават и чисто женски масонски ложи. Днес в Германия има общо 27 такива ложи.

 

3. Оскар Уайлд

оскар

 

Още бащата на ирландския писател Оскар Уайлд е бил член на масонска ложа в Дъблин. През 1875 година, по време на следването си, младият Уайлд се присъединява към масонската ложа „Apollo University Lodge no. 357“. Само три години по-късно обаче е принуден да я напусне – заради неплатени членски вноски. През 1883 година е изключен и от „Churchill Lodge“, което слага край на масонската му „кариера“.

 

4. Йохан Волфганг фон Гьоте

Йохан Волфганг фон Гьоте

В молбата си за прием в масонска ложа Гьоте пише през 1780 година следното: „От много време насам се чувствам подтикнат от желанието да принадлежа към общността на масоните. (…) Тази титла ще ми позволи да вляза в по-тясна връзка с личности, които ценя високо. Именно това чувство за принадлежност ме тласка да подам молба за прием“.

 

5. Готхолд Ефраим Лесинг

1

Масон е бил и световноизвестният германски поет и философ Готхолд Ефраим Лесинг. За масонството той пише следното: „То не е нито произвол, нито излишество. То е необходимост и намира оправдание в природата на човека и на обществото“.

 

6. Чарли Чаплин

Чарли Чаплин

Периодично се появяват съобщения, че Чарли Чаплин също е бил масон. Да, в речта на финала на „Великият диктатор“ се прокрадват идеите на масонството. В масонската енциклопедия обаче четем, че по сведения на сина му Юджийн Чарли Чаплин никога не е бил член на масонска ложа.

 

7. Курт Тухолски

2

Германският публицист Курт Тухолски е приет през 1924 година в берлинската масонска ложа „Zur Morgenröte“, която принадлежи към „Сдружението на свободните зидари на изгряващото слънце“. Заради сериозни различия във възгледите обаче Тухолски установява контакт с френските масони и става член на една парижка ложа, където през 1925 година получава званието „Майстор“.

 

8. Карлхайнц Бьом

3

Австрийският актьор от германски произход Карлхайнц Бьом (1928-2014) е бил член на мюнхенската масонска ложа „Zur Kette“. Бьом е известен по цял свят като основател на фондацията „Хора за хората“, която подпомага нуждаещи се в Етиопия на принципа „Помощ за самопомощ“. През 1986 година Карлхайнц Бьом е удостоен с хуманитарната награда на германските масони.

 

9. Франсоа Волтер

Франсоа Волтер

Френският философ, просветител, поет, писател, публицист и историк се занимава и с правозащитна дейност. Той е роден на 21 ноември 1694 г. в Париж. Приятелски връзки с него имат „просветени” монарси като Екатерина Велика, Фридрих Втори, Густав III. Посвещава се в масонството на 84 години, един месец преди смъртта си. Иницииран е в ложата „Деветте Сестри” в Париж. В ложата го съпровожда Бенджамин Франклин, който по това време е американски посланик във Франция.

 

10. Джозеф Ръдиярд Киплинг

4

Английският писател и поет Киплинг е роден на 30 декември 1865 г. в Бомбай. През 1907 г. става първият англичанин, получил Нобелова награда за литература. Става масон през 1886 г. Посвещават го в ложата „Надежда и настойчивост” №782 в Лахор, Индия. Няколко години е секретар на ложата и стига до степента майстор. По-късно в Англия става почетен член на „Авторската ложа” №3456 и ложата „Родина” №3861. През 1922 г. става един от основателите на ложата „Строители на градовете на тишината” №12 във Франция.

 

 

инфо: 10te.bg

Може да харесате още

Оставете коментар