Home Невероятно Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

от elated.firefly
0 коментар 77,6K преглеждания

Когато някой каже, че хората от миналото са били идиоти, историците напомнят, че трябва да съдим историята по контекста й. Да вземем например медицината: Да, хората някога са вярвали, че болестите са причинявани от демони и вещици, но не забравяйте, че тогава това им се е струвало като идеалното обяснение въз основа на информацията, която са имали.

И въпреки това, трябва си признаем, че намираме за странно как на никой не са му се строили откачени тези практики.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Издишване на цигарен дим в ануса

Откакто хората имат дупки отзад, лечителите завират там разни субстанции, само за да видят какво ще се случи. Древните маи си завирали халюциногени в ректумите, за да пътешестват в духовния свят.

По-късно, в стара Европа обаче, клизмите представлявали повече буквално опушване. През 18-ти век, издишването на цигарен дим в ануса на човек бил популярен лек. Изобщо, тютюнът по онова време, във всичките си форми, е бил използван за абсолютно всичко, от гадене и херния до артрит и излишък на достойнство.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Аналните операции на Джон Ардерн са били кошмарни

Аналната фистула е състояние, при което аналните жлези се блокират и по кожата се образува болезнен абсцес. Днес не е особено често срещано, имайки предвид, че се причинява предимно от ежедневна езда…. което ни води до Средновековието. Тогава, човек с анална фистула обикновено трябвало да живее с доста кофти  хемороиди в свят, където меките столове се считали за смъртен грях.

Някъде през 14-ти век обаче, се появил хирург на име Джон Ардерн, който измислил начин да поправя задниците на хората. Процедурата представлява пробиване на фистулата и ректума и прекарването на въже през дупките. Докторът после завързвал двата края на въжето и стягал. Вярно, смъртността при тази операция била 50%, но тогава това било нечувано добър процент.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Използвали са парни вибратори върху жените

Едно време, лекарите смятали, че най-добрият начин да отърват жените от стреса е чрез един добър оргазъм. Важно е да отбележим, че това за тях всъщност било изморителен ръчен труд и така, за да спестят време, накрая се обърнали към машините.

В средата на 19-ти век, Джордж Тейлър изобретил вибрираща машина, наречена „манипулатора“. Жената лягала на масата върху малка вибрираща пластина, която й давала онова, което съпругът й не можел.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Хидротерапията е била истинско изтезание

Преди стотици години, хидротерапията е изглеждала по-малко като това, което виждате днес в хотелската брошура и повече като доказателство от процес за военни престъпления.

Идеята, че водата лекува, датира още от древните гърци, но в началото на 17-ти век, холандския химик и физик Ян Баптист ван Хелмонт я превърнал в „Нека удавим тези луди копелета“.

Пациентите, преминавали през лечението на Хелмонт, били обливани с вода с кърпа на лицето или държани под вода, докато спирали да излизат мехурчета. Идеята в последствие еволюирала във „водна изненада“. Пациентът неочаквано бил хвърлян във вода, чрез сложни приспособления, сякаш изобретени от луд учен.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Лудите били лекувани със столове на мъченията

Бенджамин Ръш има особено впечатляващо резюме. Подписал е Декларацията за независимост на САЩ, бил е хирург, баща на американската психиатрия и преди всичко, Ръш е бил живото доказателство, че понякога на умните хора им хрумват ужасяващи идеи. Такава била неговата идея за лекуване на психични болести.

Столът на Ръш бил форма на шокова терапия, която трябвало да обезчувстви пациента, за да може доктора да изкара цялата лудост от него. Затова е била и кофата под стола – за да събира лудостта. Ръш вярвал доста силно в методите на древните гърци за пускане на кръв и бил убеден, че като пускал кръв на пациентите си, щял да ги направи отново нормални.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Котешкото пиано

Психиатърът Йохан Реил решил, че, ако искаш да излекуваш болен мозък, трябва първо да го шокираш. Подай му достатъчно ужас и объркване и пациентът бързо ще стане отново нормален!

Вместо да използва лечението с вода от по-горе обаче, той добавил към него змиорки, за да изкара лошите мисли от пациентите си. Това обаче не било най-лошото. Реил решил, че водата е за женчовците и започнал да лекува пациентите си като поставял стъклена купа с мишка в нея, обърната върху тях. А споменахме ли за котешкото пиано?

Да, буквално говорим за пиано с котки. Опашките на котките били поставени под чукчетата на клавишите на пианото, така че когато удряли, котките пищяли от болка.

Най-ужасяващите медицински практики от миналото

Трансплантиране на животински тестиси

В началото на 20-ти век, медицината вече започнала да се променя и търсела нови начини да излекува всичко. Един от тези начини бил бизнеса с трансплантации на животински органи върху хора, известен като ксенотрансплантация.

Всичко започнало с френския доктор Серж Вороноф, който преживявал като подобрявал сексуалната мощ на милионери, имплантирайки им топките на осъдени престъпници. Когато запасите от престъпници се оказали ненадежден източник, Вороноф решил да започне да използва тестиси от маймуни, защото явно такива имало много.

Откаченият лекар имал огромна клиентела. Маймунската виагра ударила Париж през 20-те доста силно и богати общественици и дори държавни глави се подлагали на операцията.

Може да харесате още

Оставете коментар