Home Любопитно Археолози откриха първото хибридно животно, живяло преди 4500 години

Археолози откриха първото хибридно животно, живяло преди 4500 години

от izumitelno
0 коментар 7,9K преглеждания

Кунга се смята за първия пример за кръстоска, създадена от хората с помощта на два напълно различни вида

В рамките на ново изследване археолози са открили първото животно, плод на кръстоска, отпреди 4500 години. То се е появило на бял свят с помощта на сирийски кулан и магаре. Древното животно се нарича кунга, съобщава New York Times.

 

Археолози откриха първото хибридно животно, живяло преди 4500 години
Снимка: blitz.bg

В Месопотамия в продължение на около 4500 години местните жители използвали кунгите като средство за придвижване със специални четириколесни бойни коли. Тези животни също принадлежат към семейството на конете, но са били използвани много по-рано.

Археолозите предполагат, че кунгите, които са изобразявани многократно в изкуството, а също така са погребвани в доста богати гробници, може да са били хибриди. Но дори и днес учените не разполагат с достатъчно доказателства, за да подкрепят тази идея.

Последното проучване, в което е изследвана древна ДНК, обаче успява да установи, че животното е резултат от кръстосване между женско магаре и мъжки сирийски кулан.

Кунга се смята за първия пример за хибрид, създаден от хората с помощта на два напълно различни вида. Ева-Мария Гале от Парижкия университет смята, че развъждането на кунга е демонстрация на ранно биоинженерство.

Струва си да се отбележи, че кунгата е била безплодна, също като мулетата. Те се различавали от другите животни по това, че са били непокорни и агресивни. Те били скъпи и само малцина можели да си ги купят.

Често те са използвани по време на битка или за специални военни церемонии. Дотогава мулето е смятано за най-стария хибрид, отглеждан от човека. Останките му са открити в Турция. Възрастта на костите е около 3000 години.

Специалистите са секвенирали ДНК от най-различни източници. Огромна роля изиграват останките на 44 кунги, които са погребани в богата гробница в Сирия. С помощта на зъбите те успяват да установят, че животните са били подложени на специално разработена диета.

Експертите използват тяхната ДНК, за да сравнят хибрида с останалите представители на вида и като доказателство, че кунгът е резултат от кръстосване.

 

източник: blitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар