Home Любопитно Дъвченето на дъвка връща паметта

Дъвченето на дъвка връща паметта

от izumitelno
0 коментар 160 преглеждания

Независимо от разпространеното мнение, че дъвката може да бъде вредна за здравето, многобройни научни изследвания доказват: тя може да бъде от полза за работата на най-различни органи – от главния мозък до имунната система.

Учени от Нортумбрийския университет във Великобритания заявили, че дъвченето на дъвка значително подобрява краткотрайната памет. Те провели тестове за запомняне на думи в три групи доброволци: едните дъвчели дъвка, другите имитирали дъвчене, а третите не правели нищо.

Първата група изпълнила задачите средно с 30% по-добре от останалите. Най-вероятно този резултат е свързан с насищането с кръв и кислород на участъка от мозъка, известен като хипокамп – именно той отговаря за концентрацията и скоростта на реакцията. Освен това Американската асоциация на стоматолозите потвърдила: дъвченето на дъвка без захар в продължение на няколко минути след ядене е полезно за здравето на зъбите и венците.

Търговски обучения - myjobistosell.com

То увеличава изработката на слюнка, която почиства устната кухина, помага да се отстранят хранителните остатъци от повърхността на зъбите и намалява съдържанието на киселината, допринасяща за развитие на кариес. А холандски учени неотдавна установили, че ментовата дъвка унищожава до 100 милиона болестотворни бактерии за десет минути – това е по-ефективно от конеца за зъби. Ксилитолът, използван в качеството на заместител на захарта в някои дъвки, е особено ефективен в борбата със стрептококите, както показали някои изследвания, пише Български новини.

Източник: Виа Понтика

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар