Home Любопитно Дъвченето на дъвка връща паметта

Дъвченето на дъвка връща паметта

от izumitelno
0 коментар 283 преглеждания

Независимо от разпространеното мнение, че дъвката може да бъде вредна за здравето, многобройни научни изследвания доказват: тя може да бъде от полза за работата на най-различни органи – от главния мозък до имунната система.

Дъвченето на дъвка връща паметта

Учени от Нортумбрийския университет във Великобритания заявили, че дъвченето на дъвка значително подобрява краткотрайната памет. Те провели тестове за запомняне на думи в три групи доброволци: едните дъвчели дъвка, другите имитирали дъвчене, а третите не правели нищо.

Първата група изпълнила задачите средно с 30% по-добре от останалите. Най-вероятно този резултат е свързан с насищането с кръв и кислород на участъка от мозъка, известен като хипокамп – именно той отговаря за концентрацията и скоростта на реакцията. Освен това Американската асоциация на стоматолозите потвърдила: дъвченето на дъвка без захар в продължение на няколко минути след ядене е полезно за здравето на зъбите и венците.

То увеличава изработката на слюнка, която почиства устната кухина, помага да се отстранят хранителните остатъци от повърхността на зъбите и намалява съдържанието на киселината, допринасяща за развитие на кариес. А холандски учени неотдавна установили, че ментовата дъвка унищожава до 100 милиона болестотворни бактерии за десет минути – това е по-ефективно от конеца за зъби. Ксилитолът, използван в качеството на заместител на захарта в някои дъвки, е особено ефективен в борбата със стрептококите, както показали някои изследвания, пише Български новини.

Източник: Виа Понтика

Може да харесате още

Оставете коментар