Home Любопитно Династията Ашина – владетелите на стотици империи

Династията Ашина – владетелите на стотици империи

от izumitelno
0 коментар 8,K преглеждания

Малко и откъслечни са данните, които достигат до нас за великите империи на Изтока. В учебниците по история почти не се разказва за тях, дори и да са оказали съществено значение върху историята на България.

Пример за това е Великият тюркски хаганат, обединявал степите от Черно море до Тихия океан на изток. Империята, която подчинила всички номадски народи, живеещи на тази територия, се управлявал от рода Ашина. Династията е придобила легендарен статут сред народите в Централна Азия. Срещу нея древните българи водили десетки войни в продължение на десетилетия.

Династията Ашина – владетелите на стотици империи

Ашина били от племето на гоктюрките (небесните тюрки). Първото споменаване за тях в историческите анали се появява в началото на 6 век, когато водачът им Бумън каган напада Китай. След смъртта на Бумън през 552 г. неговите наследници Мукан каган и Истеми хан продължават династията, образувайки огромната си степна империя. Във втората половина на 6 век мощта ѝ достига своя връх. Всички се страхуват от владетеля на Ашина, а данък му плащат императорът на Китай, шахът на Персия и византийският василевс.

След разпадането на държавата на гоктюрките клонът на рода Ашина не изчезва. Неговите членове установяват контрол над хазарите и много други народи. Според редица изследователи в продължение на десетилетия потомците на Ашина образуват своеобразна аристокрация, чиито представители управляват поредица държави в степната зона на Евразия. За тях започва да се говори като за владетелите на стотици империи.

Династията Ашина – владетелите на стотици империи

Според някои гоктюркски и хазарски сведения представителите на рода Ашина придобили свещен статут, близък до обожествяване, в религията на степните номади от този период. Всеки от тях можел да отиде където пожелае, да вземе каквото иска и думите им били закон.

Два са основните сблъсъка на древните българи, водени от рода Дуло, с рода Ашина. Българите въстават и разбиват войските на Ашина, превземайки западните земи на Тюркския хаганат, върху които образуват Стара велика България. Десетилетия по-късно Ашина отново нападат българите, като този път предвождат хазарите. Те побеждават българите, изтласквайки ги на запад, където Аспарух създава днешна България.

Династията Ашина – владетелите на стотици империи

Интересен факт е, че обстойно генетично изследване на гробниците на представители на рода Ашина установява, че неговите членове имали специфична мутация. Всички притежавали изключително редкия ген R-Z94. Днес този ген се среща единствено в Афганистан и България.

Мощта на Ашина приключва през 9 век с разгрома на Хазарския хаганат. Въпреки че продължили да играят известна политическа роля в следващите десетилетия, славата им бавно заглъхнала дори и сред доскоро подчинените от тях народи и Ашина изгубили значението си. Днес техни потомци живеят в Казахстан, Узбекистан и Западен Китай.

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още