Home Загадки Древни асирийски глинени плочи разкриват местоположението на 4 800 годишен Изгубен град

Древни асирийски глинени плочи разкриват местоположението на 4 800 годишен Изгубен град

от izumitelno
0 коментар 397 преглеждания

След като изследватели откриват около 90 клиновидни плочи от древната Асирийска империя, филолозите ги прввеждат и идентифицират местоположението на изгубен древен град, който съществувал преди около 4 800 години.

Древни асирийски глинени плочи разкриват местоположението на 4 800 годишен Изгубен град

92-те глинени плочи, принадлежащи към древната Асирийска империя, били открити на археологическия обект на голямо селище от Бронзовата епоха, който бил изследван през 2017 г. от изследователи от Тюбингенския университет.

Преводът на древните писания позволява на археолозите да идентифицират руините на изгубения престолен град Мардама.

Древни асирийски глинени плочи разкриват местоположението на 4 800 годишен Изгубен град
Името на изгубения град било разкрито чак когато 92 клиновидни плочи, намерени на мястото, били преведени.

Скривалището с глинените плочи датира от около 1250 г.пр.Хр., към Средната асирийска империя, и са били преведени филолога от Хаиделбергския университет, Бетина Фейст.

„За наша изненада, д-р Фейст успя да идентифицира мястото като древния град Мардама”, казват археолозите.

„Този важен северен месопотамски град е цитиран в древните източници, но не знаехме къде се е намирал”.

„Съществувал е между 2200 и 1200 г.пр.Хр., бил е понякога царство или провинциална столица, и е бил превземан и рзрушаван няколко пъти”.

Древни асирийски глинени плочи разкриват местоположението на 4 800 годишен Изгубен град
Една от глинените плочи на пода на палата на асирийския губернатор и счупен керамичен съд.

Древният град Мардама бил споменат в множество древни източници, но никой не успявал да определи точното местонахождение до сега.

Вярва се, че древният град е съществувал между 2200 и 2100 г.пр.Хр. и е достигнал зенита си между 1900 и 1700 г.пр.Хр.

Вярва се, че древният град е бил покорен от Акадската империя, но впоследствие си възвръща независимостта под Хуритски монарх, наречен Тиш-Улме.

За града след това следва период на разцвет, докато не бил разрушен от туруките от Загрос планина, които понякога са идентифицирани като Морския народ.

Само че това не било краят на града. Мардама продължил да съществува до ерата, в която асирийците го владеели, през която наскоро откритите плочи били написани.

Древните писания от Третата династия от Ур, между 2100 и 2000 г.пр.Хр., описват Мардама като важен град на северната периферия на Месопотамската империя.

„Мардама определено се издигнала като влиятелен град и местно царство въз основа на позицията ѝ върху търговските пътища между Месопотамия, Анатолия и Сирия”, казва професор Петер Пфалзнер – професор по древноизточна археология в Тюбингенския университет.

„Понякога била противник на великите месопотамски сили”.

Древните плочи споменават града като част от могъщата Асирийска империя и че бил домът на асирийски владетел, за когото се вярва, че бил наричан Асур-Насир.

Професор Пфалзнер и екипът му били удивени от откритието, „изведнъж стана ясно, че нашите разкопки са намерили палата на асирийски губернатор”.

Освен това, древните глинени плочи предлагат безпрецедентен поглед към историята и живота на хората от древния град Мардама, както и невиждани подробности за неговата администрация, икономика и търговия.

Но най-важното – наскоро намерените плочи не само показват местоположението на града, останал изгубен хиляди години, но предлагат и важен исторически разказ за това време в историята.

Сега, благодарение на плочите, експертите могат да разберат много повече за културите и цивилизациите, които владеели региона.

В близко бъдеще експертите ще продължат да изучават древни глинени плочи, надявайки се да открият още древни градове, които може би са съществували в древна Месопотамия.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар