Home Любопитно Древният български ритуал Водици и силата на „Наречената вода“

Древният български ритуал Водици и силата на „Наречената вода“

от izumitelno
0 коментар 6,3K преглеждания

Българският народ има много обреди, свързани с водата. Знаем за Мълчаната вода, Живата вода, Умната вода. Съществува и Наречена вода. Тя е свързана с много древен езически ритуал. Празниците, свързани с него народът нарича Водици и той датира отпреди Христа.

Всички тези древни обреди са възникнали заради народната вяра в силата на водата да помни и нейната животворна същност. Паметта и силата на водата са откритие, признато и от научната общност през последните десетилетия.

 

Древният български ритуал Водици и силата на "Наречената вода"
pixabay

В старите езически вярвания съществува виждане, че земният и отвъдният живот са разделени от свещена Река на живота. Това е място, където душата спира, за да свали от себе си товара на тялото, да се измие и пречисти и да поеме към вечността. Измиването с вода е ритуал, защото водата пречиства, лекува и има памет.

Празникът Водици чества тази магическа способност на водата. В българската традиция той е разделен на 3 части.

Първата е на 5 януари вечерта, точно срещу християнския празник Богоявление. Вярва се, че тогава небето се отваря и сам Бог слуша и сбъдва желанията на молещите го. Затова тази нощ е нощта на Мълчаната вода. Ритуалът повелява да се изнесе съд с чиста вода, която се оставя цяла нощ под звездите, за да поеме от тяхната сила. В полунощ над съда човекът, който е изнесъл съда, трябва да каже на водата най-силното си желание. Водата го чува и го предава на Бог, който сбъдва желанието.

 

На Богоявление се изпълнява ритуалът Мъжки Водици. Тогава младите мъже се къпят в реката със студена вода за да са силни и здрави. Тогава е и хвърлянето на Кръста във водата. Този ритуал не води началото си от приемането на християнството, а е езическо вярване, с което се отдава почит на животворната същност на водата. Вярва се, че на този ден тя е лековита, защото се превръща в Жива вода.

На следващият ден, 7 януари, е последния от трите празнични дни на Водици. Тогава се къпят младите жени. Жените носят силата на сътворението и затова носят вода от къпаните реки, с която се мият и ръсят къщата си за здраве и благоденствие.

Тъй като празникът Водици е свързан с ново начало, хората наричат водата, изговаряйки над нея най-съкровените си желания с молба към провидението да се сбъднат. На Богоявление или на следващия ден над Мълчаната вода се изричат желанията и тя се превръща в Наречена вода.

След като Наречената вода е престояла под звездите една нощ, с нея човекът, който е изричал желанията си, измива очите си, поръсва къщата си или я изпива. Вярва се, че тя носи енергията на желанието, защото има памет, и желанието ще се сбъдне.

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар