Home Загадки Едни от най-секретните места на света

Едни от най-секретните места на света

от izumitelno
0 коментар 13,4K преглеждания

Най-привлекателните неща в живота често са забранените неща. Ето защо е логично като туристи да сме най-очаровани от местата, които не ни е позволено да посетим, пише Би Би Си (BBC).

За да намерим някои от тези толкова привличащи интереса места, се обръщаме към сайта Quora. Изолиран остров, шпионска база ала Джеймс Бонд … ето най-потайните места в света.

Сред тях е и

международното семехранилище в Свалбард

Едни от най-секретните места на света

Представете си свят, променен завинаги от огромно природно бедствие: населението на Земята е изтребено, инфраструктурата е опустошена, източниците на храна са унищожени. Мисия на единствения оцелял – да възстанови.

Къде би отишъл героят в такъв по холивудски апокалиптичен сценарий? В международното семехранилище в Свалбард, Норвегия, където е последното спасение на човечеството срещу глобална хранителна криза.

Намира се на 120 метра вътре в песъчлива планина на норвежкия остров Шпицберген, в отдалечения арктически архипелаг Свалбард, на 1300 км от Северния полюс – това е

най-строго охраняваната банка за семена в света.

Отворена е през 2008 г. и в нея се пазят култури от Земята в случай на глобално бедствие. Има причина учените да изберат точно Шпицберген – острова не е разтърсван от тектонична активност, дълбоко замръзналата земя спомага за опазването на културите и е на 130 метра надморска височина, което означава, че мястото ще остане сухо, а семената на сигурно място, дори ако глобалното затопляне причини топене на ледените шапки. Няма как обаче да влезете там, ако не сте от екипа учени и изследователи, който се допуска там.

Станцията на кралските военновъздушни сили в Северен Йоркшир

2

Ако Джеймс Бонд имаше таен бункер, това щеше да бъде той. Военната база в Северен Йоркшир, Англия се смята за най-голямата станция за електронен мониторинг в света, където се прехващат комуникации и се събира разузнавателна информация за Обединеното кралство и САЩ.

Свръхсекретната база е построена през 1954 г. за следене на комуникациите на СССР по време на Студената война. Никой не знае как със сигурност се използва базата днес, но се твърди, че разследва терористични организации, сделки с наркотици и действа като наземна станция за американските сателити. Смята се също, че има вързки с „Ешeлон” (ECHELON), познат още като Петте очи – глобална шпионска мрежа в стил Бонд, съставена от Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.

 

Няма никакъв начин да надникнете във вътрешността на базата, освен ако не сте от НСА (Агенцията за национална сигурност на САЩ) или от „Ешелон“.

 

Тайните архиви на Ватикана

3

Може би най-частната библиотека в света, Тайните архиви във Ватикана не е обикновена библиотека. Тя съдържа личните документи на всички папи още от VIII в. Затворен за всички неватикански фигури до 1881 г., архивът държи секретни документи под ключ, а тези, които искат достъп, трябва да пуснат заявление, което много дълъг и сложен процес.

 

Само квалифицирани учени могат да кандидатстват за пропуск. Заявленията трябва да включват лична информация за учения, целта на неговото/нейното изследване и представящо писмо от изследователски институт или квалифицирано в историческите изследвания учебно заведение.

4

Дори един учен да получи достъп, архивите (считани за лична собственост на папата) са меко казано обширни. Твърди се, че има 85 км стелажи, съдържащи повече от 35 хил. тома.

Какво има в тази историческа съкровищница? Папския бул от 1521 г. от папа Лъв X с отлъчването на Мартин Лутер и стартирането на Реформацията; преписи от процеса срещу тамплиерите през XIV в.; кореспонденция от Микеланджело (XVI в.) и Ейбрахам Линкълн (XIV в.); 1198 папски була, призоваващи за Четвъртия кръстоносен поход в Светите земи.

Зона 51 в Невада, САЩ

5

Каквото се случи във Вегас си остава във Вегас. Същото може да се каже за един потаен обект, разположен на север. Зона 51, термин използван за първи път по времето на Виетнамската война в документ на ЦРУ, е военна база и летище, известни с това, че пазят високо класифицираните тайни на САЩ.

Какво се случва там? ЦРУ няма да даде подробности, което означава, че това място е в центъра на множество конспиративни теории. Дали там е правена дисекция на извънземни от разбило се НЛО? Дали не се разработват лазерни или друг вид високо технологични оръжия? Или пък се тестват експериментални самолети?

Истината е, че ние никога няма да разберем със сигурност. Всички дейности в Зона 51 се считат за строго секретни и достъпът на външни лица е строго забранен. Въпреки, че много хора опитват поне да надникнат.

 

Ниихау, Хаваи

6

Ниихау, най-малкият населен хавайски остров, може да ви изглежда като идеалното тропическо бягство – дом на полюшващи се палми, застрашени животни и на практика няма туристи, но това не е така. Този тихоокеански остров с площ от 180 кв км е със забранен достъп за външни лица.

Продаден е от хавайския крал Камехамеха през 1863 г. на известното семейство Робинсън – богати плантатори – островът е забранен за външни лица от 1915 г. Животът на изолирания остров е необичаен: неговите 130 постоянни жители, които са коренни хавайци, живеят без наем и не могат да разчитат на асфалтирани пътища, телефонни услуги, ВиК, течаща вода или магазини. Транспортът са коне и велосипеди, слънчеви панели осигуряват електричество, а баржи доставят хранителни стоки от близкия остров Кауаи.

Въпреки, че е малък, островът играе голяма роля в историята. Ниихау е мястото, където през 1941 г. след нападението над Пърл Харбър японски изтребител катастрофира и тероризира местните в продължение на седмица. През 1944 г. пък американският президент Франклин Рузвелт обмисля Ниихау като възможно място за седалището на ООН.

 

 

инфо: vesti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар